Tak som kúpil a namontoval outake ventilátor TB Silence UCTB12P, ktorý robí celkom slušný prievan v skrini. Vyskúšal som zaťažiť procesor (použitím Prime95) a čidlá procesora a jadier mi po chvíli ukazovali nejakých 58
oC
. Základná doska mala o cca 2
oC menej. Čo ma však zarazilo, keď som stopol Prime95, jednu(!) sekundu po vypnutí programu mi teplota jadier a základnej dosky spadla o 8
oC(!) a o ďalšiu sekundu mi spadla o ďalšie 2-3
oC. Inými slovami,
dve sekundy po skončení záťaže sa teplota podľa senzorov znížila o 10-11oC. Len teplota CPU klesala postupne asi minútu.
Vie mi to niekto vysvetliť?
Ďalšia vec, skúšal som prstami teplotu grafiky (presnejšie, plastového obalu na chladiči), chladiča northbridgeu a chladiča na procesore, a kým karta aj northbridge kúrili (odhadom 45-55
oC, pričom karta bola, samozrejme, o niečo teplejšia ako northbridge), chladič na procesore bol sotva vlažný! A to som sa ho dotýkal na rôznych miestach, vrátane heatpipes vychádzajúcich zo základne.
Samozrejme, potom som prepastoval chladič na procesore, pričom som si dával pozor, aby som naniesol len tenký film, ale v podstate nič sa nezmenilo.
Teraz si nie som istý, či sa vôbec dá spoľahnúť na údaje teplotných čidiel.
Na chvíľu som tiež vyskúšal znížiť napätie na procesore na 1,35V a zdá sa, že to trochu zabralo. Ale ešte než by som pristúpil k takémuto riešeniu, chcel by som vedieť, o koľko sa tým zníži výkon procesora. Skúšal som benchmarky na Sisoft Sandra 2011, tie ukázali len nepatrný pokles výkonu, ale neviem, nakoľko sú spoľahlivé.