Otestujte si svoj sluch
-
- Používateľ
- Dátum registrácie: So 25. Feb, 2006, 02:00
Re: Otestujte si svoj sluch
Zase ale ked niekto nepocuje ani 14Khz, tak pri klasike mu moze dost uchadzat. Zaujimalo by ma, ci v tom nieje nejaka suvislost, ze ked to niekto nepocuje, podvedome si radsej vybera basovejsie skladby. Zase ale citenie pre klasicku hudbu ide mimo sluchu, to je jasne.
keby ti do ucha hra 14khz ton dlhsie jak pol minuty roztrhne ti hlavu
Citit zvuk? to uricte ano ale do akej miery? Skor by som povedal ze podstatne je to pri nizkych freq.
V podstate, zaklad je kvalitna nahravka, poslednych par krokov sa ziadna extra kvalita na CD nevydala cize asi tak, budme radi ze pocujeme co pocujeme (rapidne sa od roku 1998 zmensil dynamic range v nahravkach a tym stratili nahravky dynamiku, dynamika je imo uplny zaklad pocuvatelnosti cohokolvek, vdaka dynamike posobia nahravky zivo nie umelo)
Hľa môj názor
Citit zvuk? to uricte ano ale do akej miery? Skor by som povedal ze podstatne je to pri nizkych freq.
V podstate, zaklad je kvalitna nahravka, poslednych par krokov sa ziadna extra kvalita na CD nevydala cize asi tak, budme radi ze pocujeme co pocujeme (rapidne sa od roku 1998 zmensil dynamic range v nahravkach a tym stratili nahravky dynamiku, dynamika je imo uplny zaklad pocuvatelnosti cohokolvek, vdaka dynamike posobia nahravky zivo nie umelo)
Hľa môj názor
V rockovej a metalovej hudbe môžeš o dynamike len snívať, tam ju nemáš ako a kde získať. 3dB a dosť. Zato ale napr. na soundtrackoch... Každopádne ale dynamický rozsah nie je to najkritickejšie, podstatné je aby mala hudba nástrojový základ, bola kvalitne zmastrovaná a tak a aby bolo možné jednotlivé nástroje od seba dobre odlišovať a lokalizovať ich v priestore. Som napr. zvedavý na nový album od Tool.
Mne sa skôr zdá že staršie nahrávky boli nahrávané menej kvalitne, teraz sa zlepšilo rozlíšenie, ale zas, to veľmi závisí od hudby ktorú počúvaš. Populárna hudba je po audio stránke spravidla o hovne.
Mne sa skôr zdá že staršie nahrávky boli nahrávané menej kvalitne, teraz sa zlepšilo rozlíšenie, ale zas, to veľmi závisí od hudby ktorú počúvaš. Populárna hudba je po audio stránke spravidla o hovne.
Spoiler: ukázať
tiež som názoru, že ak aj nejako vnímame ultrazvuk, tak dopad na to ako prežívame počúvanie hudby je absolútne nepodstatnýBroslowski napísal:Citit zvuk? to uricte ano ale do akej miery? Skor by som povedal ze podstatne je to pri nizkych freq.
to je dosť odvážne tvrdenie, ak počúvaš viacero žánrov tak dobrých CD po zvukovej stránke sa vydalo veľa, aj keď sú v drvivej menšine. najčastejšie ide o klasiku, jazz, folk, country atď. tam je aj tá dynamika ako sa patrí.V podstate, zaklad je kvalitna nahravka, poslednych par rokov sa ziadna extra kvalita na CD nevydala...(rapidne sa od roku 1998 zmensil dynamic range v nahravkach a tym stratili nahravky dynamiku.
v podstate dobrá nahrávka sa dá urobiť takmer pri akejkoľvek hudbe. spravidla tie masové záležitosti sú totálne dynamicky stlačené, asi kvôli vodičom pri počúvaní rádia, "úžasným" slúchadlám, ktoré sa dodávajú k mp3 prehrávačom a umelcom s požiadavkou "make it louder" . a potom sú ešte ľudia ako v Rádiu Express, ktorí už dynamicky skomprimované nahrávky ešte viac zdevastujú. väčšine ľudom to očividne nevadí.
Tebe odporucam vzhliadnut databazu http://www.dr.loudness-war.info/ , pre lepsi prehlad k tomu co si napisal.Starsie hanravky su omnoho kvalitnejsie ako tie dnesne najma rokove.TomKocuR napísal:V rockovej a metalovej hudbe môžeš o dynamike len snívať, tam ju nemáš ako a kde získať. 3dB a dosť. Zato ale napr. na soundtrackoch... Každopádne ale dynamický rozsah nie je to najkritickejšie, podstatné je aby mala hudba nástrojový základ, bola kvalitne zmastrovaná a tak a aby bolo možné jednotlivé nástroje od seba dobre odlišovať a lokalizovať ich v priestore. Som napr. zvedavý na nový album od Tool.
http://www.dr.loudness-war.info/index.p ... rch_album=
Nech s apaci tu to krasne vidiet jak sa s rokmi straca dynamika, porovnaj rok 82 a 2008
K tej lokalizacii nastrejov v priestore a pod, na to treba uz slusnu zostavu aby sa nastroje nezlievali,mozes mat neviem akunahravku, ak mas shitne sluchadla ci reproduktori moze ti to byt jedno
Cize asi tak
Dexman.S tym ze maloktora nahravka je kvalitna nesuhlasim len ja ale je to vseobecny nazor komunit zaoberajucich sa audiotechnikou.Ked chce clovek kvalitu, musi hladat a podobne Ale tak co uz
áno, treba hľadať, ale dobre nahraté CD za posledné obdobie tu sú. ten pomer kvality:nekvality sa bude meniť aj podľa toho, aký typ hudby človek počúva. ak si si všimol, sám som napísal, že dobré nahrávky sú v drvivej menšine
- M1ch4l
- VIP
- Dátum registrácie: Št 21. Feb, 2008, 14:00
s tou kvalitou nahravok s broslom dost suhlasim...
ked som mal pioneer SE-A1000 doma, som na nich pocul 18kHz, skoro 19 myslim
s AKG K242 som chytil len 16, ale este nie su zahorene a dalej mam problem rozoznat, ci je to to, co chcem pocut, alebo sum...skusim este ten druhy generator
ked som mal pioneer SE-A1000 doma, som na nich pocul 18kHz, skoro 19 myslim
s AKG K242 som chytil len 16, ale este nie su zahorene a dalej mam problem rozoznat, ci je to to, co chcem pocut, alebo sum...skusim este ten druhy generator
Music: AKG K240 MK II / Beyerdynamic DT 770 Pro 80 Ohm @ Topping DX7 Pro
Bike: 2022 Canyon Neuron CF 8; Coffee: Chemex 6-cup
Bike: 2022 Canyon Neuron CF 8; Coffee: Chemex 6-cup
Spoiler: ukázať
- bonegrinder
- Nový používateľ
- Dátum registrácie: So 26. Jún, 2010, 18:00
na 19 kHz končím, jemne počujem
Sennheiser CX 300-II
Sennheiser CX 300-II
MB:ASROCK 890GX Extreme3, CPU:AMD Phenom II X6 1055T@2,8GHz, RAM:CORSAIR TWINX XMS3 DHX,2x2GB DDR3 1600MHz CL9-9-9-24, VGA:GIGABYTE R585OC-1GD, HDD:500GB Hitachi 7K1000.C SATAII
- 1adad1
- Používateľ
- Dátum registrácie: Ut 06. Okt, 2009, 20:19
18 dom pocul a 19 uz nie - logitech z4
- Andre
- TV & Audio expert
- Dátum registrácie: St 09. Jan, 2008, 14:00
22 v pohode, Behringer MS16
sluchatka mi koncia na 17
sluchatka mi koncia na 17
5600X | Fera 5 | STRIX B550-F | 16GB DDR4 | RTX 4070 SUPER | Seasonic Focus Plus 650 Gold | NZXT S340 Elite
Corsair Scimitar + Roccat Hiro | Fnatic Gear Rush Red + CM wrist rest
Fanatec DD 8nm + Fanatec F1 V2 | Simgrade VX-PRO
Topping E50 + Focal Alpha 65
Corsair Scimitar + Roccat Hiro | Fnatic Gear Rush Red + CM wrist rest
Fanatec DD 8nm + Fanatec F1 V2 | Simgrade VX-PRO
Topping E50 + Focal Alpha 65
- STENLY
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: So 20. Dec, 2008, 13:44
to je zaujímavé, lebo pokiaľ viem, tak ľudské ucho by viac ako tých 19k počuť nemalo... možno mám len zlé info
MB: ASUS ROG STRIX Z490-G GAMING (WI-FI) CPU: INTEL Core-i5 10600KF @ 4,1GHz, Boost 4.8GHz RAM: CRUCIAL Ballistix Black 2x8GB 3600MHz CL16
GPU: GIGABYTE GTX 1650 SSD: SAMSUNG 970 EVO 1TB HDD: WD Red 3TB PSU: CORSAIR AX750 CASE: CORSAIR Obsidian 350D W LCD: Dell U2412M 24''
Repro: Logitech Z2300 + Magnat Monitor Supreme 102
GPU: GIGABYTE GTX 1650 SSD: SAMSUNG 970 EVO 1TB HDD: WD Red 3TB PSU: CORSAIR AX750 CASE: CORSAIR Obsidian 350D W LCD: Dell U2412M 24''
Repro: Logitech Z2300 + Magnat Monitor Supreme 102
-
- Používateľ
- Dátum registrácie: So 25. Feb, 2006, 02:00
Ja som pocul do 21 Khz, 22 uz nie.
- KatjushaMan
- Používateľ
- Dátum registrácie: Pi 10. Nov, 2006, 02:00