Zdravim,
Pred casom som si zohnal netbook Lenovo S10-3t. Mal som stastie pretoze som zohnal verziu so silnejsim Atomom N550, s 2gb RAM a velkou 8 clankovou bateriou. Menej stastia som mal v tom ze dizajn je strasny a chcelo by to nejaku nalepku na zadnu stranu, ale k veci
Tieto netbooky sa dodavali s diskami Hitachi travelstar v 250 a 320gb verzii. Klasicky platnovy harddisk. Maximalna spotreba udavana vyrobcom je 4,5w, idle 1,5w
Naproti tomu, povedzme SSD Intel 320 v kapacite 160 gb ma spotrebu 0,15w. Disk predstavuje cca 25 az 33 percent celkovej spotreby booku (ak sa da verit staremu everestu, ktory typicku spotrebu ukazoval asi tak 12 watt).
Netbook som vylepsil TV tuner kartou Avermedia A316. Televiziu je mozne sledovat cca 5 hodin pri vybere nenarocneho programu na sledovanie TV ktory nepouziva timeshift buffer a nenuti CPU prechadzat z multiplikatoru 6 na 9... Spotreba je vtedy okolo 12watt, pricom kapacita baterie je cca 50-60 Watt hodin (rozdielna hodnota udana vyrobcov a zistena everestom). Odhadujem ze po vymene disku sa vydrz zlepsi asi na 6-7 hodin pri zapnutom TV - priemerna spotreba klesne asi na 10 wattov.
Otazka je ci sa oplati kupit harddisk uz teraz za vela penazi alebo skusit pockat az SSD disky trochu zlacneju. Beriem v uvahu zivotnost baterie > nizzsia spotreba by dlhodobo aj znizila pocet cyklov nabitia/vybitia...
Dakujem
2,5" SSD do netbooku
- icefire
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: So 01. Nov, 2008, 19:48
Re: 2,5" SSD do netbooku
SSD sa ti oplati uz len kvoli tej rychlosti. I ked tam je Atom, nie je momentalne brzdou on, ale prave disk. Po vymene SSD to bude ale naopak
Spoiler: ukázať
Potom skusim trochu konkretnejsie otazky:
Teraz mam 250gb. Celkovo mam volnych okolo 150 giga +30 giga na rezervovanom disku +15 giga je skryta particia kde je "lenovo quicklaunch" co je v podstate mierne okresany operacny system so skypom a par vecami okolo...
Moznosti:
KINGSTON SSDNow V100 Series 128GB - 179 eur
V podstate identicky s generaciou X25 od intelu. Vnutri je ich HW.
Intel 320 SSD Bulk 160gb - 254 eur
V sucastnosti relativne lacny SSD disk so slusnymi parametrami, aktualna generacia predavana intelom.
Vacsie disky stoja cez 300Eur. tym by som cenu tohoto netbooku vytiahol az na nenormalnych 600 eur (aj potom co viem ze brutalne zlacnel)
Windows je zatial neosekany, bloatware som odinstaloval, mam tam par albumov s hudbou a nejake hry. Dodatocne datove media (USB, alebo mini karty s diskom) nechcem riesit. Len pre OS zvyknem rezervovat 70gb, Featuru od Lenova na quicklaunch chcem zachovat tiez kvoli pripadnej havarii windows...
Kedze za kapacitu sa u SSD velmi velmi plati som pri dileme "velky disk za velmi velmi vela penaze" vs "Mensi disk za celkom dost penazi"
Ktory z tychto dvoch, pripadne nejaka alternativa?
(SATA III disk rozhodne nie - mozu byt problemy s diskovym radicom)
Poznamka: Heroes Of might And Magic III complete su na tomto notase s dotykovym displayom uplne radost hrat.
Teraz mam 250gb. Celkovo mam volnych okolo 150 giga +30 giga na rezervovanom disku +15 giga je skryta particia kde je "lenovo quicklaunch" co je v podstate mierne okresany operacny system so skypom a par vecami okolo...
Moznosti:
KINGSTON SSDNow V100 Series 128GB - 179 eur
V podstate identicky s generaciou X25 od intelu. Vnutri je ich HW.
Intel 320 SSD Bulk 160gb - 254 eur
V sucastnosti relativne lacny SSD disk so slusnymi parametrami, aktualna generacia predavana intelom.
Vacsie disky stoja cez 300Eur. tym by som cenu tohoto netbooku vytiahol az na nenormalnych 600 eur (aj potom co viem ze brutalne zlacnel)
Windows je zatial neosekany, bloatware som odinstaloval, mam tam par albumov s hudbou a nejake hry. Dodatocne datove media (USB, alebo mini karty s diskom) nechcem riesit. Len pre OS zvyknem rezervovat 70gb, Featuru od Lenova na quicklaunch chcem zachovat tiez kvoli pripadnej havarii windows...
Kedze za kapacitu sa u SSD velmi velmi plati som pri dileme "velky disk za velmi velmi vela penaze" vs "Mensi disk za celkom dost penazi"
Ktory z tychto dvoch, pripadne nejaka alternativa?
(SATA III disk rozhodne nie - mozu byt problemy s diskovym radicom)
Poznamka: Heroes Of might And Magic III complete su na tomto notase s dotykovym displayom uplne radost hrat.
- icefire
- Pokročilý používateľ
No ja som zrovna kupil HOMAM 5 Complete na Steame, takze ta chapem
Ale tak robis podla mna dost nelogicku vec. Davat do booku disk, co ma skoro jeho hodnotu?
IMHO, bud tam daj http://www.alza.sk/intel-320-40gb-ssd-d230393.htm alebo maximalne http://www.alza.sk/intel-320-80gb-ssd-bulk-d238126.htm. Povodny disk vyberies, das do externeho ramceka a je to.
Ale tak robis podla mna dost nelogicku vec. Davat do booku disk, co ma skoro jeho hodnotu?
IMHO, bud tam daj http://www.alza.sk/intel-320-40gb-ssd-d230393.htm alebo maximalne http://www.alza.sk/intel-320-80gb-ssd-bulk-d238126.htm. Povodny disk vyberies, das do externeho ramceka a je to.
- dexterav
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00
ale extra výkon ako na desktope nečakaj
ten atom bude ozaj ten disk pekne brzdiť
ten atom bude ozaj ten disk pekne brzdiť
- icefire
- Pokročilý používateľ
dex to uz som mu predsa pisal. Ale ten narast vykonu bude masivny Sam som menil minule nieco podobne na netbooku. A dotycny bol ze WOW, ake je to rychle teraz. Ale tak celkovo masina s Atomom je utrapa.
Toto je Atom N550. Vykon CPU je ako priemerne Pentium III. Grafiky to ma dve (dvojjadrovy atom a kazdy so svojou grafikou), GMA 3150. Ak by to malo ION bolo by to dobre aj na niektore hry s 3D ale takto si mozem zadrtit tak max stare klasiky...
Ta grafika je dobra akurat tak na hardwarove dekodovanie Mpeg-2. To je dobra sprava kvoli DVDckam a DVB-T.
Kapacita... mno Windows 7 je pre tuto platformu nutnost. Kvoli hardware. To znamena ze ak v tom notase chcem nosit aj nejake data tak aspon 128 gb bude treba...
Ale inak hej... 5200 RPM hitachi je oproti obom spomenutym SSD velmi velmi pomaly...
Ta grafika je dobra akurat tak na hardwarove dekodovanie Mpeg-2. To je dobra sprava kvoli DVDckam a DVB-T.
Kapacita... mno Windows 7 je pre tuto platformu nutnost. Kvoli hardware. To znamena ze ak v tom notase chcem nosit aj nejake data tak aspon 128 gb bude treba...
Ale inak hej... 5200 RPM hitachi je oproti obom spomenutym SSD velmi velmi pomaly...