Pred casom som si zohnal netbook Lenovo S10-3t. Mal som stastie pretoze som zohnal verziu so silnejsim Atomom N550, s 2gb RAM a velkou 8 clankovou bateriou. Menej stastia som mal v tom ze dizajn je strasny a chcelo by to nejaku nalepku na zadnu stranu, ale k veci

Tieto netbooky sa dodavali s diskami Hitachi travelstar v 250 a 320gb verzii. Klasicky platnovy harddisk. Maximalna spotreba udavana vyrobcom je 4,5w, idle 1,5w
Naproti tomu, povedzme SSD Intel 320 v kapacite 160 gb ma spotrebu 0,15w. Disk predstavuje cca 25 az 33 percent celkovej spotreby booku (ak sa da verit staremu everestu, ktory typicku spotrebu ukazoval asi tak 12 watt).
Netbook som vylepsil TV tuner kartou Avermedia A316. Televiziu je mozne sledovat cca 5 hodin pri vybere nenarocneho programu na sledovanie TV ktory nepouziva timeshift buffer a nenuti CPU prechadzat z multiplikatoru 6 na 9... Spotreba je vtedy okolo 12watt, pricom kapacita baterie je cca 50-60 Watt hodin (rozdielna hodnota udana vyrobcov a zistena everestom). Odhadujem ze po vymene disku sa vydrz zlepsi asi na 6-7 hodin pri zapnutom TV - priemerna spotreba klesne asi na 10 wattov.
Otazka je ci sa oplati kupit harddisk uz teraz za vela penazi alebo skusit pockat az SSD disky trochu zlacneju. Beriem v uvahu zivotnost baterie > nizzsia spotreba by dlhodobo aj znizila pocet cyklov nabitia/vybitia...
Dakujem