Po precitani tohto navodu som sa rozhodol ze to aj ja skusim.
Mam Athlon XP 1800+ a dosku MSI s cipovou sadou KT880. Vopred podotykam ze vykonavane upravy su vyhradne na softwarovej urovni, chladic je original (ozacovalo sa to v cenniku Athlon XP 1800+ BOX tusim
Mojim cielom je v prvom rade plna stabilita a dostatocna zivotnost, CPU ma uz skoro 3 roky ale zatial bezi tak by som bol nerad keby sa na tom nieco zmenilo.
V Biose som vykonal upravy v nasledovnom poradi:
Hodnotu fbs som zmenil z 133 na 166
-> system vsak vobec nechcel nabehnut
keD sa mi opat podarilo dostat do Biosu, zmenil som voltage CPU z Auto na 1,675 a tak ej to do teraz, zda sa ze stabilne
teploty v Biose pred upravou:
CPU: 45°C
System: 37°C
po uprave:
CPU: 49°C
System: 40°C
Multiplex mam defaultne na Auto, co je 11,5, keD som sa ho pokusal zmenit na 12, vychadzala mi frekvencia skoro presne 2000MHz, co by bolo fajn, ale nijako sa mi to potom nepodarilo rozbehnut. Zvysoval som napatie CPU ale nepomohlo, tak som zvysil aj napatie RAM a AGP ale potom som uz ani nemohol nakopnut PC. Musel som nakoniec vybrat z dosky baterku aby sa resetly nastavenia a nastavit to na novo.
Takze taka je teraz situacia. Zaujimalo by ma hlavne, co este by bolo vhodne zmenit a kam az mozem ist s vykonom aby to nic neohrozilo? Neda sa povedat ze by som silnejsie CPU nejak zvlast potreboval, ale keD je to zadarmo....veD to asi poznate. Ale nechcel by som on prist.
Ake teploty su vlastne pre moj CPU prijatelne? Je mi jastne ze tie co som udal, keD ze boli z Biosu budu pri takmer nulovom vykone a ze pri 100% to bude o dost viac, obcas enkódujem video a vtedy bezi CPU na 100% aj celu noc vkuse (a bolo uz aj dlhsie) cize v takychto situaciach sa asi bude prehriavat poriadne. cim by som mal sledovat jeho teplotu, aby som ju mohol kontrolovat aj pocas behu sistemu a po aku hranicu je este bezpecne stupat???
Prikladam shoty z CPU-Z, povodne a sucastne nastavenia:
Povodne:

Sucastne: