Zdravím,
dnes som si všimol, že mi moja doska sama znižuje bus speed z pôvodných 100MHz na 99,8MHz, čo ovplivňuje frekvenciu CPU aj RAM a zaujímalo by ma, že prečo to robí, keď mám spread spectrum vypnuté. Ak by som teraz zostavu vypol, vyresetoval cmos, zapol, nahodil OC z profilu v UEFI a nechal uložiť, tak by šla doska na 100MHz bus speed, no keď by sa reštartovala zostava a prebiehal by ten krátky vstavaný test ram, čo si doska robí sama po zapnutí zostavy, tak to nejako upraví hodnoty (podotýkam samo, ja do toho nebabrem). Stretli ste sa už s takým niečim? Mám posledný BIOS zo septrembra, ktorý hodne zvýšil OC potenciál dosky, no priniesol aj tento menší problém. Zostava z podpisu.
doska znižuje frekvenciu bus speed - spread spectrum je off
Re: doska znižuje frekvenciu bus speed - spread spectrum je
Tak nastav na 100,2 MHz a je nie ? Mne to robí tiež ale čím to je neviem ale ja mám aj tak nastavení na 101,2 MHz
- Kyselinka
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: St 02. Feb, 2011, 12:33
Hm..no mne to nerobi. Mam spread spectrum disabled a drzi mi to na 100.
Zresetuj bios, popripade ho preflashni a nataktuj si to vsetko znovu, nepouzivaj ulozeny OC profil. Mne tie profily robili hovadiny.
Zresetuj bios, popripade ho preflashni a nataktuj si to vsetko znovu, nepouzivaj ulozeny OC profil. Mne tie profily robili hovadiny.
nj, teoreticky je ta moznost s nastavenim 100,2MHz ok, ale tak ma zaujimalo ze preco to zacala robit
kyselinka: jj vsetky tie veci som skusal, ziadna zmena ..stale si to po restarte doska zmeni na 99,8
kyselinka: jj vsetky tie veci som skusal, ziadna zmena ..stale si to po restarte doska zmeni na 99,8
- Kyselinka
- Pokročilý používateľ
Co presne vsetko nastavujes, resp. menis, ked taktujes?
násobič, napätie jadra, PLL napätie, vypínam všetky CPU fíčuri okrem C state, to mám na auto... čo sa phase switchingu dosky a toho EuP2013 týka to mám zapnuté .. no a ešte aby som nezabudol EIST je vypnutý, aj spread spectrum a zapnuté mám PLL overvoltage ešte
- Kyselinka
- Pokročilý používateľ
No ja (z defaultu) mam nastavene iba:
CPU Ratio - 44
Turbo Boost - disabled
XMP profil - enabled (toto sa teba netyka)
Spread spectrum - disabled
C1E Support - enabled
Intel C-State - enabled / C state limit - no limit
Nic ine oproti defaultu nemenim. Ficim na 4,4GHz v automatike. Vyskusaj nastavit iba tieto veci (samozrejme ty musis aj CPU Voltage)
CPU Ratio - 44
Turbo Boost - disabled
XMP profil - enabled (toto sa teba netyka)
Spread spectrum - disabled
C1E Support - enabled
Intel C-State - enabled / C state limit - no limit
Nic ine oproti defaultu nemenim. Ficim na 4,4GHz v automatike. Vyskusaj nastavit iba tieto veci (samozrejme ty musis aj CPU Voltage)
no ved prave to, ze ked som fical do 4,6GHz, tak to islo v pohode, ale teraz, ked som sa rozhodol poriadne vyuzivat vodne chladenie a ist kolko to da do 1,4V, tak to zacalo robit tieto blbosti
.. a tiez ti to znizuje bus speed aj ked mas spreadspectrum off? Lebo ja to asi tak spravim, ze mierne dvihnem bus speed v biose a v reale to bede aj tak tych 100MHz x 48 nasobic, teda rovnych 4800MHz.. ale je to svinstvo, ze ta doska sa sama rozhodne, ze znizi nejaku frekvenciu.. ja si s pravdepodobnostou hraniciacou s istotou mmyslim, ze je to nejaka premudrela ochrana dosky kvôli zvysenemu vyzarovaniu pri vysokych taktoch, tak sa rozhodla mierne poupravit frekvenciu aby sa to voslo do nejakych jej specifikaciiMaceKx napísal:Tak nastav na 100,2 MHz a je nie ? Mne to robí tiež ale čím to je neviem ale ja mám aj tak nastavení na 101,2 MHz
Mne to robilo aj pri defaulte a takú možnosť čo píše nemám v ponuke