doska znižuje frekvenciu bus speed - spread spectrum je off

Všetko o procesoroch vrátane ich pretaktovania...
ANONYM_a2

doska znižuje frekvenciu bus speed - spread spectrum je off

Príspevok od používateľa ANONYM_a2 »

Zdravím,

dnes som si všimol, že mi moja doska sama znižuje bus speed z pôvodných 100MHz na 99,8MHz, čo ovplivňuje frekvenciu CPU aj RAM a zaujímalo by ma, že prečo to robí, keď mám spread spectrum vypnuté. Ak by som teraz zostavu vypol, vyresetoval cmos, zapol, nahodil OC z profilu v UEFI a nechal uložiť, tak by šla doska na 100MHz bus speed, no keď by sa reštartovala zostava a prebiehal by ten krátky vstavaný test ram, čo si doska robí sama po zapnutí zostavy, tak to nejako upraví hodnoty (podotýkam samo, ja do toho nebabrem). Stretli ste sa už s takým niečim? Mám posledný BIOS zo septrembra, ktorý hodne zvýšil OC potenciál dosky, no priniesol aj tento menší problém. Zostava z podpisu.
Používateľov profilový obrázok
MaceKx
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: So 26. Feb, 2011, 16:55

Re: doska znižuje frekvenciu bus speed - spread spectrum je

Príspevok od používateľa MaceKx »

Tak nastav na 100,2 MHz a je nie ? :D Mne to robí tiež ale čím to je neviem ale ja mám aj tak nastavení na 101,2 MHz :)
Kyselinka
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: St 02. Feb, 2011, 12:33

Príspevok od používateľa Kyselinka »

Hm..no mne to nerobi. Mam spread spectrum disabled a drzi mi to na 100.
Zresetuj bios, popripade ho preflashni a nataktuj si to vsetko znovu, nepouzivaj ulozeny OC profil. Mne tie profily robili hovadiny.
ANONYM_a2

nj, teoreticky je ta moznost s nastavenim 100,2MHz ok, ale tak ma zaujimalo ze preco to zacala robit
kyselinka: jj vsetky tie veci som skusal, ziadna zmena :? ..stale si to po restarte doska zmeni na 99,8
Kyselinka
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

Co presne vsetko nastavujes, resp. menis, ked taktujes?
ANONYM_a2

násobič, napätie jadra, PLL napätie, vypínam všetky CPU fíčuri okrem C state, to mám na auto... čo sa phase switchingu dosky a toho EuP2013 týka to mám zapnuté .. no a ešte aby som nezabudol EIST je vypnutý, aj spread spectrum a zapnuté mám PLL overvoltage ešte
Kyselinka
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

No ja (z defaultu) mam nastavene iba:
CPU Ratio - 44
Turbo Boost - disabled
XMP profil - enabled (toto sa teba netyka)
Spread spectrum - disabled
C1E Support - enabled
Intel C-State - enabled / C state limit - no limit

Nic ine oproti defaultu nemenim. Ficim na 4,4GHz v automatike. Vyskusaj nastavit iba tieto veci (samozrejme ty musis aj CPU Voltage) ;)
ANONYM_a2

no ved prave to, ze ked som fical do 4,6GHz, tak to islo v pohode, ale teraz, ked som sa rozhodol poriadne vyuzivat vodne chladenie a ist kolko to da do 1,4V, tak to zacalo robit tieto blbosti :rolleyes:
ANONYM_a2

MaceKx napísal:Tak nastav na 100,2 MHz a je nie ? :D Mne to robí tiež ale čím to je neviem ale ja mám aj tak nastavení na 101,2 MHz :)
.. a tiez ti to znizuje bus speed aj ked mas spreadspectrum off? Lebo ja to asi tak spravim, ze mierne dvihnem bus speed v biose a v reale to bede aj tak tych 100MHz x 48 nasobic, teda rovnych 4800MHz.. ale je to svinstvo, ze ta doska sa sama rozhodne, ze znizi nejaku frekvenciu.. ja si s pravdepodobnostou hraniciacou s istotou mmyslim, ze je to nejaka premudrela ochrana dosky kvôli zvysenemu vyzarovaniu pri vysokych taktoch, tak sa rozhodla mierne poupravit frekvenciu aby sa to voslo do nejakych jej specifikacii
MaceKx
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: So 26. Feb, 2011, 16:55

Príspevok od používateľa MaceKx »

Mne to robilo aj pri defaulte a takú možnosť čo píše nemám v ponuke :)

Návrat na "Procesory"