ATI 5850 & Accelero S1 Rev2 ?!? Áno!
ATI 5850 & Accelero S1 Rev2 ?!? Áno!
Tak aj keď ATI 5850 je už starší kus, určite nepatrí do starého železa. Aj keď sa už dnes nepredáva, stále je to skvelá voľbu na bazárovú kúpu. Táto recenzia je ale hlavne pre majiteľov grafík 5850 a ako tak pozerám popisy nieje ich tu málo . Začnem teda písať. Podľa recenzií by mal byť vetrák na ATI Shappire 5850 nepočuteľný (v kľude) "A hlučnost chladiče je na velmi přijatelné úrovni. V klidu není vlastně vůbec slyšet v zátěži je to lepší standard." Ale mňa po zapichnutí do dosky oblial studený pot. Pri zapnutí klasika : vetrák asi na 2 sekundy na 100%. V IDLE je chladič na minimálnych otáčkach v porovnaní s mojimi Enermaxmi hlučný. Začal som teda riešiť "aftermarket cooler" Twin Turbo za 25€ a čo sa týka hluku mi veľmi nepomôže. Voľba bola jasná Accelero S1 Rev2. Problém je však že chladč sa kartu nezmestí bolo ho treba trochu upraviť. Túto upravu chcem v tejto recenzií popísať.
Poďme teda nato!
Čo budeme potrebovať ?
Accelero S1 Rev2
Teplovodivú pásku
Pílku na železo
Pilníky na železo
Antivibračné skrutky
12cm ventilátor (Noctua, Enermax)
Technický benzín
Nožnice, Skrutkovač (krížový), Papierovú utierku
prípadne ULNA redukciu
. . . a trpezlivosť
Odskrujeme všetky skrutky. A nieje ich málo
Ďalšie skrutky ktoré musia ísť preč
Na chladenie VRM použijeme plate zo stock chladiča
Tie hnusné biele teplovodivé podložky musia preč. Odstránime ich teda a miesto kde boli očistíme technickým benzínom. Tie podložky na VRM môžu ostať.
Tam kde sme odstránili teplovodivé podložky použijeme nové. Ja som použil pásku AKASA AK-TT12-80. Nastrháme ju na požadovanú veľkosť a nalepíme ju v dvoch vrstvách.
Plate nasadíme a zo zadu priskrutkujeme.
Pamaťové regulátory musia byť chladené !!! Nasadíme na nich teda pasívy z balenia Accelera
Jadro vyčistíme technickým benzínom a nanesieme teplovodivú pastu. Ako ináč ARCTIC MX-2 alebo ak máme nové accelero tak je už pasta nanesená na chladiči.
Tak poďme teda upraviť accelero. Odstránime plasty s logom ARCTIC a začneme rezať 3cm z boku (z ktorého boku rezať vidíme na fotke nižšie). Následné odrezané rebrá opilníkujeme.
Teraz rebrá vytočíme ako to vidno na fotke.
Teraz môžme accelero nasadiť. Priložíme ho na kartu a na zadnej strane karty skrutkujeme 4 skrutky.
Fajn chladič je na karte. Ventilátor však upevníme netradične. Cez ventilátor prestrčíme antivibračné skrutky. Musia cez diery na skrutky prejisť úplne celé ! Ide to, len treba použiť silu.
Gumené skrtuky teraz zasunieme medzi rebrá chladiča (viď foto) Viem na fotke to niečo pripomína ale ináč to vyznačiť nešlo :rofl
Na noctuu som ešte nasadil ULNA odpor (7V) A Vualá sme hotový !
Ešte jedna fotka z profilu.
Poďme si teda ukázať test chladenia
Pamäťové regulátory sa mierne prehrievajú ale nieje to nič hrozné
Pre porovnanie pred a po nasadení chladiča :
IDLE pred : 38-42 (fan 20%)
IDLE po : 28-30
BURN pred : do 80 (automatická regulácia)
BURN po : 50
Poďakovania :
GABOvi z Tichépc : http://www.tichepc.sk (za ULNA redukciu)
dixi-mu z pcfora (za všetky poskytnuté rady)
pipo-vi 137 z pretaktovania (za accelero)
mirdis-ovi z pretakovania (za pastu a skrutky)
Názory, postrehy, kydy, ohováračky, výsmechy, špekulácie vítané . . .
Poďme teda nato!
Čo budeme potrebovať ?
Accelero S1 Rev2
Teplovodivú pásku
Pílku na železo
Pilníky na železo
Antivibračné skrutky
12cm ventilátor (Noctua, Enermax)
Technický benzín
Nožnice, Skrutkovač (krížový), Papierovú utierku
prípadne ULNA redukciu
. . . a trpezlivosť
Odskrujeme všetky skrutky. A nieje ich málo
Ďalšie skrutky ktoré musia ísť preč
Na chladenie VRM použijeme plate zo stock chladiča
Tie hnusné biele teplovodivé podložky musia preč. Odstránime ich teda a miesto kde boli očistíme technickým benzínom. Tie podložky na VRM môžu ostať.
Tam kde sme odstránili teplovodivé podložky použijeme nové. Ja som použil pásku AKASA AK-TT12-80. Nastrháme ju na požadovanú veľkosť a nalepíme ju v dvoch vrstvách.
Plate nasadíme a zo zadu priskrutkujeme.
Pamaťové regulátory musia byť chladené !!! Nasadíme na nich teda pasívy z balenia Accelera
Jadro vyčistíme technickým benzínom a nanesieme teplovodivú pastu. Ako ináč ARCTIC MX-2 alebo ak máme nové accelero tak je už pasta nanesená na chladiči.
Tak poďme teda upraviť accelero. Odstránime plasty s logom ARCTIC a začneme rezať 3cm z boku (z ktorého boku rezať vidíme na fotke nižšie). Následné odrezané rebrá opilníkujeme.
Teraz rebrá vytočíme ako to vidno na fotke.
Teraz môžme accelero nasadiť. Priložíme ho na kartu a na zadnej strane karty skrutkujeme 4 skrutky.
Fajn chladič je na karte. Ventilátor však upevníme netradične. Cez ventilátor prestrčíme antivibračné skrutky. Musia cez diery na skrutky prejisť úplne celé ! Ide to, len treba použiť silu.
Gumené skrtuky teraz zasunieme medzi rebrá chladiča (viď foto) Viem na fotke to niečo pripomína ale ináč to vyznačiť nešlo :rofl
Na noctuu som ešte nasadil ULNA odpor (7V) A Vualá sme hotový !
Ešte jedna fotka z profilu.
Poďme si teda ukázať test chladenia
Pamäťové regulátory sa mierne prehrievajú ale nieje to nič hrozné
Pre porovnanie pred a po nasadení chladiča :
IDLE pred : 38-42 (fan 20%)
IDLE po : 28-30
BURN pred : do 80 (automatická regulácia)
BURN po : 50
Poďakovania :
GABOvi z Tichépc : http://www.tichepc.sk (za ULNA redukciu)
dixi-mu z pcfora (za všetky poskytnuté rady)
pipo-vi 137 z pretaktovania (za accelero)
mirdis-ovi z pretakovania (za pastu a skrutky)
Názory, postrehy, kydy, ohováračky, výsmechy, špekulácie vítané . . .
Re: ATI 5850 & Accelero S1 Rev2 ?!? Áno!
fan by bolo dobre pichnut na povodny konektor a regulovat cez afterburner (ja to mam tak a OK, ale neviem ci to pojde aj na 5850)
| Intel Core i5-2500K @ 4,5GHz + NOCTUA NH-D14 | ASUS P8P67 | 2x4GB Kingston 1333 CL9 | ZOTAC 1060 6GB | Samsung 850 250GB | SeaSonic X-560 | Fractal Design Define R3 BlackPearl | BenQ BL2420PT | Lenovo Explorer | ZOWIE EC1-A | TAITO | SideWinder X4 | Playseat Challenge | Logitech DFGT |
MBP 13" A1502
MBP 13" A1502
Je tam iná koncovka takže by trebalo zohaviť stock chladič aj noctuu. Ale dá sa to spraviť aj tak
ak je tam konektor pripevneny ako na zakladnej doske, tak ide vytlacit a zostanu tam len piny
| Intel Core i5-2500K @ 4,5GHz + NOCTUA NH-D14 | ASUS P8P67 | 2x4GB Kingston 1333 CL9 | ZOTAC 1060 6GB | Samsung 850 250GB | SeaSonic X-560 | Fractal Design Define R3 BlackPearl | BenQ BL2420PT | Lenovo Explorer | ZOWIE EC1-A | TAITO | SideWinder X4 | Playseat Challenge | Logitech DFGT |
MBP 13" A1502
MBP 13" A1502
Super, oceňujem prácu aj podelenie sa o skúsenosť. Ja mám 8800GT s Acelerom a chcem to vymeniť za niečo novšie bazárové. Mrknem tie 5850tky a ešte aj accalero využijem
PC1: 2500K@4,5GHz/passive NOCTUA NH-D14 | 8GB | GIGABYTE 7850@1090/5700 2GB | 128GB SSD/1TB/NAS DS212j 2x1TB | ASUS P8P67-M PRO | Corsair HX 520 | Cooltek U3 | 22" Dell 2209WA
PC2: 2120@3,5GHz/active Gelid Tranquillo | 8GB | ASUS 6850 2GB | 1TB | ASUS P8Z77-V LX | Corsair VX 450 | Thermaltake Soprano | 23" LG Flatron IPS231
PC3: 8400@3,16GHz/DELL OPTIPLEX 755 SFF | 6GB | GTX 750 incoming ? | 64GB SSD | 17" Dell
PC2: 2120@3,5GHz/active Gelid Tranquillo | 8GB | ASUS 6850 2GB | 1TB | ASUS P8Z77-V LX | Corsair VX 450 | Thermaltake Soprano | 23" LG Flatron IPS231
PC3: 8400@3,16GHz/DELL OPTIPLEX 755 SFF | 6GB | GTX 750 incoming ? | 64GB SSD | 17" Dell
Len tie pamatove rugulatori mi v zatazi atakuju 90 stupnov. A to sa mi velmi nepozdava.
- mohamed
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Ne 23. Dec, 2007, 08:00
Len taka mala otazka. To accelero ako tu pises ze si ho upravil, nebolo nahodou už upravene a kupene tu v bazari ?
Spoiler: ukázať
- slaviq
- Čierna listina bazáru
- Dátum registrácie: Ne 17. Apr, 2011, 00:11
áno kúpil ho tak ale aj tak pekný návod
Macbook Pro 13" late 2013
iPhone 5S
iPhone 5S
Áno a je s tým problém ?mohamed napísal:Len taka mala otazka. To accelero ako tu pises ze si ho upravil, nebolo nahodou už upravene a kupene tu v bazari ?
Nieco podobne som riesil aj ja, avsak ja som tu 4-tu heatpipe odcvakol. Chladic som daval na 450GTS, tam bol problem obdobny. Teraz mam ATI 6850 a rozmyslam ze ho supnem tam, avsak mam pocit, ze v pripade tejto karty by to rezat netrebalo.
Ak nie, tak jak sa poznam, budem tam chciet pekne celu S1ku
Inak na tie pamatove regulatory si budem musiet dat pozor aj ja, vsak?
Ak nie, tak jak sa poznam, budem tam chciet pekne celu S1ku
Inak na tie pamatove regulatory si budem musiet dat pozor aj ja, vsak?
sentimentálna spomienka - valid cpu
ja som podobny problem riesil so scythe musashi, nezmestil sa na 5770, ale ja som to vyriesil bez rezania, hrubou silou
->
->
CPU: i3 2120 + Gelid Tranquillo + UCTB12P MB: ASUS P8Z77-V LX VGA: Sapphire HD 7770 GHz Edition RAM: 8GB Crucial DDR3 1600MHz HDD: Seagate Barracuda 7200.12 500GB PSU: Arctic Cooling Fusion 550W LCD: Benq G2420HDBL Case: Fractal R3 + UCTB12P
- k0rben
- Používateľ
- Dátum registrácie: So 23. Feb, 2008, 14:00
Idem riesit podobne, acccelero v povodnom stave kupene tiez, pojde na 5770, dam guide aj ja potom aj s fanom a regulaciou (len musim zohnat thermal pasku)
Spoiler: ukázať
To ide tak ohnut bez toho aby si poskodil rebrovanie? Asi pojdem zajtra kupit S1-ku a pohrat samarcus-16 napísal:ja som podobny problem riesil so scythe musashi, nezmestil sa na 5770, ale ja som to vyriesil bez rezania, hrubou silou
sentimentálna spomienka - valid cpu
netreba nic, ak mas jednu stranu dier na jadro pred pcie slotoml0k2 napísal:mam ATI 6850
kuk podpis
MBP 13" A1502
MBP 13" A1502