To je pravda iba pre častice s nulovou pokojovou hmotnosťou. Napr. už spomínané elektróny majú pokojovú hmotnosť nenulovú.CageJ napísal:'' Nebude mat ziadnu energiu a tym padom ani hmotnost.
Prepáč, ale nedá mi sa nezasmiať nad týmto preklepom Um tvoriť vanky...CageJ napísal:vankuum
Celkovo to tak ale nie je, totiž neexistuje niečo ako "teplota" častice, síce častica môže mať vnútornú energiu(resp. ako ktorá). V praxi sa konvertuje energia častice na teplotu, ako keď hovoríme, že plazma v Slnečnom jadre má x(nechce sa mi gúgliť) miliónov kelvinov, pričom vieme to kvôli tomu, že energia potrebná na "zapálenie" termonuk. r. je y eV. Ono práve tie experimenty s vlnovými funkciami/vlastnosťami častíc sa dajú robiť aj vo "vzduchu"(tak tie experimenty by sme mali robiť vo vákuu, ak by sme chceli byť presní, aby sa nám zmenšila pravdepodobnosť interakcie častíc, ale keď si vyrobíš vákuum v nádobe v tvojej izbe, kde je 25°C a vložíš do nej teplomer, tak tam nebude teplota blízka abs. nule, lebo ti to "vákuum" "ohrieva" tepelné žiarenie vzduchu v miestnosti, nádoby a ostatných tepelných zdrojov) pri +-tom istom výsledku.
Shatterhand: Pravda, je to možné a súhlasím s tebou. Ono je to celkom zložité, celý mikrosvet je akosi v superpozícii. Tak isto som ten svoj príspevok nemyslel tak, že by som tvrdil, že by sa častice nepohybovali, iba som chcel povedať, že nevieme ako sa pohybujú(a prečo sa tak pohybujú). Môžu sa aj "teleportovať" alebo môžu kľudne "lietať", my to však nevieme. Ja by som to radšej do hĺbky neškrabal a prijal to tak, ako to je, aj keď to je divné. Resp. rozhodne by som to neškrabal na tomto fóre, sú miesta, kde sú ľudia povinní to škrabať a podľa mňa je to dosť silná káva na to, aby sa to riešilo na pc fóre medzi laikmi. Vedie to aj k diskusii, čo to vôbec priestor a čas je a to už je silná filozofická debata alebo teda silno hypotetická a zatiaľ nedokázateľná fyzika. Pravda je, že vieme určiť presne trajektóriu častice pokiaľ poznáme všetky jej parametre iba tak(a pozor, teraz nastupuje čínština, teda okiaľ nechcete, aby vás bolela hlava, tak nečítať! ), aby súčin smerodajných odchýliek hybnosti a polohy bol väčší než polovica redukovanej planckovej konštanty. Čomu tu asi veľa ľudí nerozumie, ale nevadí. Ja si myslím, že raz niekedy nájdeme vysvetlenie za všetkým týmto, ale v súčasnosti je fyzika mikrosveta ešte stále v plienkach.