Aký problém?
Si chytil do ruky tie dosky alebo Z790 ? To nejde porovnávať s doskami pred 5-10 rokmi...
Aký problém?
No asi taký, že najlacnejšia ATX doska na alze stojí 240e... najlacnejsie ATX dosky B550 stáli okolo 130e pri uvedení
ja nepotrebujem nič chytať, mňa vôbec nezaujíma koľko vrstiev, chladičov, VRM, kilogramov doska má, doska ide do bedne. Mňa zaujíma len to, čo dostanem za danú sumu peňazí a momentálne AMD ťažko v tomto prehráva, v mainstreame aj lowende...
vtedy nebolo ddr5, pcie5 co ma vplyv na dizajn a ceny (+ globalna situacia).fobos napísal: ↑Ut 22. Nov, 2022, 07:44No asi taký, že najlacnejšia ATX doska na alze stojí 240e... najlacnejsie ATX dosky B550 stáli okolo 130e pri uvedení
Ryzen 7600X alza stojí 300e, čo bude asi najpredávanejší CPU, Ryzen 5600X stál to isté pri uvedení.
Takže platíš 100e navyše pri mainstream základe počítača (MB+CPU) voči 5000 rade.
Intel B660 ATXka od 150e.. a miniATX B660 od 115e, áno sú to DDR4 dosky, ale ten rozdiel v cene voči AMD hodíš do silnešieho Intel CPU a AMD je out, tak mi netrvď, že to nie je problém. Naopak to je jeden z dôvodov prečo je Intel platforma teraz lepšia do hociakeho ne-higendového PC, ten druhý dôvod je cena DDR5 pamätí. High end je niečo iné, tam by som do AMD kľudne šiel..
ja nepotrebujem nič chytať, mňa vôbec nezaujíma koľko vrstiev, chladičov, VRM, kilogramov doska má, doska ide do bedne. Mňa zaujíma len to, čo dostanem za danú sumu peňazí a momentálne AMD ťažko v tomto prehráva, v mainstreame aj lowende...
Tak choď do obchodu a už ani chlieb nestojí euro, proste to je fakt... tak ani doska nebude.wingo napísal: ↑Ut 22. Nov, 2022, 13:07 Kvalitnú dosku k 2500K som kúpil za 160€.
Kvalitná doska k 5600X, omnoho vybavenejšia (a áno aj tá váha je vyššia) ako tá k 2500K aktuálne stojí pod 150€.
Rovnaký model B650 stojí 250€.
Niekde sa stala chyba. A nevrav že všetko podraželo, hovorím o aktuálnych cenách aktuálnych produktov, tie B550 dosky sa predávali aj lacnejšie ako v súčasnosti.
Toto si odignoroval zámerne? To tie dosky sú skladové zásoby spred dvoch rokov či ako to mám chápať? Lebo sa predávali už aj lacnejšie takže nejaká inflácia a zmeny kurzu tam už asi zarátané sú. Nečakám že najlacnejšie B650 dosky budú za 100€ ako boli B550, ale 200€ ako minimum? Ani ten chlieb nestojí dvojnásobokA nevrav že všetko podraželo, hovorím o aktuálnych cenách aktuálnych produktov, tie B550 dosky sa predávali aj lacnejšie ako v súčasnosti.
Preto ak niekto plánuje nové rezne na Vianoce možno urobí lepšie keď kúpi teraz v akcii, ak by po jej skončení opäť zdraželi.Slevy, které se začaly objevovat kolem minulého víkendu (zprvu v Německu, pak i na americkém NewEggu, poté v České republice a nakonec i na Amazonu) nebyly sice oficiálně ohlášené, ale nakonec se redakci webu PCGamesHardware podařilo získat oficiální vyjádření tiskového mluvčího AMD pro Německo. Podle něj nejde o oficiální snížení cen, ale jde o akci pro tzv. „Black Week“ (na webu AMD se objevilo označení „Pre-Black Friday Deals“).
vzdialenosti na doske su rovnake, rychlost sa zvysuje.wingo napísal: ↑Ut 22. Nov, 2022, 19:30 Pietro:
A v minulosti sa prechádzalo z DDR1 na DDR2, DDR3 a DDR4. A z PCIE1 na PCIE2, PCIE3 a PCIE4.
ad DDR5 - niečo určite stála prvotná implementácia a je potrebný nejaký minimálny počet vrstiev, ale napr. ASUS B660 TUF s DDR4 vs DDR5 či ASUS PRIME Z690-P DDR5 vs DDR4 modely stoja na Alze rovnako tak teraz neviem čo si o tom mám myslieť keď tam medzi nimi nie je žiadny cenový rozdiel ale mám veriť tomu že kvôli DDR5 sú dosky o 50€ drahšie (a kvôli PCIE5 ktoré sa spomína ako druhý faktor o ďalších 50€ a máme to tých 100€ rozdiel)?