Povinnosti e-shopov od 13. júna 2014

Všetko o reklamáciách a skúsenostiach s predajcami ...
Používateľov profilový obrázok
uNfEiL
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Pi 21. Mar, 2014, 01:05

Povinnosti e-shopov od 13. júna 2014

Príspevok od používateľa uNfEiL »

Možno to väčšina ľudí nevie, ale od 13. júna 2014 nastali isté zmeny v legislatíve v súvislosti s internetovým predajom.

Najdôležitejšie zmeny novej úpravy predaja prostredníctvom e-shopov by sme mohli zhrnúť do nasledujúcich dvanástich bodov:
  1. spresnenie informačných povinností predávajúceho pred uzavretím zmluvy na diaľku;
  2. predávajúci musí kupujúcemu poskytnúť formulár na odstúpenie od zmluvy;
  3. formulár na poučenie o uplatnení práva spotrebiteľa na odstúpenie od zmluvy;
  4. povinnosť bezprostredne pred odoslaním objednávky opakovanie upozorniť spotrebiteľa;
  5. oboznámenie spotrebiteľa o jeho povinnosti zaplatiť cenu tlačidlom „objednávka s povinnosťou platby“;
  6. povinnosť predávajúceho poskytnúť spotrebiteľovi bezodkladne po uzavretí zmluvy potvrdenie o jej uzavretí;
  7. nová lehota na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu;
  8. spôsoby uplatnenia práva na odstúpenie od zmluvy;
  9. pri odstúpení od zmluvy predávajúci uhradí spotrebiteľovi len najlacnejší spôsob prepravy;
  10. zakazujú sa vopred označené políčka v návrhu zmluvy alebo objednávky;
  11. zákaz telefónneho čísla predávajúceho so zvýšenou tarifou a účtovania dodatočných nákladov spojených s vybraným spôsobom platby;
  12. predávajúci je povinný pri zamietnutí reklamácie poskytnúť spotrebiteľovi odborný posudok.
Viac informácii tu:

http://www.podnikajte.sk/pravo-a-legisl ... 2014.xhtml

Najviac sa mi na tom páči že tovar môžete vrátiť bez uvedenia dôvodu už do 14. dní (predtým do 7. dní) a ak som to správne pochopil tak predávajúci musí dokonca preplatiť poštovné vráteného tovaru!
CPU: INTEL Core i5-4440 3.1GHz | MB: GIGABYTE B85M-D3H | RAM: Kingston 8GB KIT DDR3 1600MHz HyperX CL9 | GPU: MSI GTX 970 4GD5T OC | SSD: Crucial MX200 250GB | HDD: Seagate 1TB HDD Barracuda 7200RPM | DVD: Asus DRW-24F1ST |
PSU: SEASONIC zdroj 550W SSP-550RT | CASE: Corsair Carbide 200R | Monitor #1: AOC I2369VM | Monitor #2: Acer AL1916 | KEYBOARD: Microsoft Sidewinder X4 | MOUSE: Zowie FK1

Smartphone: Main: Honor 9 Blue, Secondary: Sony Xperia Z3 Compact White
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ
Dátum registrácie: Ut 19. Jún, 2012, 23:03

Re: Povinnosti e-shopov od 13. júna 2014

Príspevok od používateľa molnart »

je to len dalsia buzeracia podnikovatelov co v konecnom dosledku sa premietne do zvysenej ceny tovarov. 7 dnova lehota bola dostatocna na akekolvek odskusanie, predlzenie sposobi len to ze ludia zacnu pouzivat eshopy ako pozicovne, tak ako je to cechach
Spoiler: ukázať
PC: CPU: Intel Core i5 12600K with Silentium Fortis 5 ARGB MB: MSI Tomahawk Z690 DDR4 RAM: 2x 16GB G.Skill Ripjaws V 4400-19 DDR4 GPU: GigaByte Eagle GeForce RTX 3060 Ti OC HDD: Samsung 970 1GB GB PSU: Corsair RMx (2018) 650W Case: Fractal Meshify 2 Compact Monitor: Philips 272B7QPJEB OS: Win 11 64-bit
Notebook: HP EliteBook 840 G6 Core i5 8265U, 16 GB RAM, 512 GB SSD
Server: HP Microserver Gen8 Xeon E3-1265Lv2, 16GB ECC DDR3 OS: PVE + OMV + OPNsense
Phone: Samsung Galaxy A52s
Tablet: iPad Pro 11 (2018)
Pein
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: St 11. Sep, 2013, 09:20

Príspevok od používateľa Pein »

Tak tak... 7 dni bolo akurat...
dendroid
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa dendroid »

Nerozumiem ľuďom, čo si takto požičiavajú z eshopov, ja osobne by som to neurobil ani v prípade veľkého obchodu, ako je alza. Ľudia nadávajú na politikov, že hrabú, no v princípe sa od nich nelíšia a na ich mieste by robili to isté. Ináč tých 14 dní sa ráta podľa dátumu odoslania, to znamená, že si danú vec môžem nechať 14 dní, že ? Keď budú dokonca musieť aj uhrádzať poštovné späť, tak ďakujem pekne.Keď si vezmem, koľko ľudí napr. hrá v dnešnej dobe hry, len keď vyjde niečo, čo stojí za to (žiaľ už nevychádza väčšinou nič poriadne, staré dobré časy, keď sa v tom netočilo toľko prachov) , prípadne by museli upgradeovať len kvôli jedinej hre... Na jeseň vyjde napr. GTA V, ak to fakt bude takto fungovať, som zvedavý, koľko ľudí si podobne požičia napr. grafickú kartu.
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

rata sa to od dna kedy si to prevzal. a uhradzanie postovneho fungovalo aj predtym, praveze v tomto novy zakon je k obchodnikom ustretovejsi. doteraz ked si si vybral namiesto posty dorucenie kurierom, a vratil si tovar tak ti vratili aj cenu kuriera. ponovom ti vratia len cenu najlacnejsiej moznej dopravy.

blbe je, ze eshopy su povinne priamo k dodavkam dodat formular na vratenie tovaru, t.j. na tuto moznost zakaznika priamo upozornuju a navadzaju ho k vrateniu, aj keby mozno sam od seba nechcel (ale napr. o tyzden si vsimol ze tu istu vec si moze kupit inde o 3 eura lacnejsie). potom mozeme ocakavat, ze z eshopov budeme dostavat rozbalene krabice po predchadzajucich uzivateloch.
PC: CPU: Intel Core i5 12600K with Silentium Fortis 5 ARGB MB: MSI Tomahawk Z690 DDR4 RAM: 2x 16GB G.Skill Ripjaws V 4400-19 DDR4 GPU: GigaByte Eagle GeForce RTX 3060 Ti OC HDD: Samsung 970 1GB GB PSU: Corsair RMx (2018) 650W Case: Fractal Meshify 2 Compact Monitor: Philips 272B7QPJEB OS: Win 11 64-bit
Server: HP Microserver Gen8 Xeon E3-1265Lv2, 16GB ECC DDR3 OS: PVE + OMV + OPNsense
dendroid
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold

Na spôsobe prepravy až tak nezáleží, zbehnúť na poštu predsa nie je taký problém. Tie 2 týždne sú zbytočne dlhá lehota, týždeň je až až, ak to človek dovtedy nestihne, tak je problém v ňom. Pri tých 2 týždňoch sa už fakt človeku oplatí niečo si takto požičať.
Krutibrko
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Dátum registrácie: Ne 02. Mar, 2008, 14:00

Príspevok od používateľa Krutibrko »

Tak Alza aj doteraz pokiaľ viem fungovala tak, že do 14 dní si mohol vrátiť tovar, lebo tak je to v Čechách ak sa nemýlim ( info mám priamo od Alzy, keď som tam riešil problém s výmenou tovaru )
ANONYM_a7

Príspevok od používateľa ANONYM_a7 »

Si mozes kazde 2 tyzdne pozicat cely komp pokojne podlla tychto pravidiel, dookola, beztresne, jak oci :rolleyes: ako, povedzme ze rozumiem dakej dobe na odskusanie ale aj 7 dni je zderstvo pre predajcu. Veď buď niečo chcem alebo nie. Ked sa neviem rozhodnut idem do showroomu a skusim si device. Samozrejme ak po 7dmich dnoch zistim ze mi nevyhovuje, aj tak si myslim ze je to skor moj problem ako problem predajcu. Ved dake zapozicky ma riesit PR spolocnost popripade ma mat vyrobca v danej krajine showroom.

Cele zle toto :rolleyes:
_Mato_
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Dátum registrácie: Ut 21. Mar, 2006, 02:00

Príspevok od používateľa _Mato_ »

dendroid napísal:Pri tých 2 týždňoch sa už fakt človeku oplatí niečo si takto požičať.
Presne o tomto som sa bavil s kolegom. Ide leto, cas dovoleniek. Co takto si pozicat kameru, fotak, atd...?!? Niektori ludia si spravia z obchodov pozicovne.
When I was a young man, I had liberty, but I did not see it. I had time, but I did not know it. And I had love, but I did not feel it.
dendroid
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold

Hmmm, nad foťákom som takto neuvažoval. Vieš, že by sa mi celkom zišiel ? Dík za inšpiráciu :D
molnart
Pokročilý používateľ
Pokročilý používateľ

Broslowski napísal:Si mozes kazde 2 tyzdne pozicat cely komp pokojne podlla tychto pravidiel, dookola, beztresne, jak oci :rolleyes:
zasa predajca ma pravo ta odmietnut obsluzit, takze v jednom obchode to asi nespravis, to je asi extrem.
ANONYM_a7

V alze to mozes robit dookola nik ti nic nepovie ;) V malom obchode ta samozrejme poslu..

dendroid dufam ze len zartujes - je to fakt zderstvo
Krutibrko
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold
Dátum registrácie: Ne 02. Mar, 2008, 14:00

Príspevok od používateľa Krutibrko »

Mne osobne to vyhovuje, ze to dali na 14 dni a to z dovodu, ze ak objednavam nieco na Slovensko a som v Brne, tak ak by to nahodou nebolo ok, tak sa to da vratit. Na svoju obranu uvadzam, ze vzdy, ked som nieco bol vratit, tak som automaticky len menil za iny tovar.
dendroid
Sponzor fóra gold
Sponzor fóra gold

Niet nad možnosť rýpnuť si do moderátora :D , Broslowski, čítal si môj prvý príspevok v tejto téme ? Samozrejme, že žartujem ;) Dookola si ale nikto tú istú vec požičiavať nebude podľa mňa, to sa neoplatí. Skôr jednorázovo, ak tú vec už človek nebude viac potrebovať, ale špekulantom sa otvárajú takto veľké možnosti.
ANONYM_a7

no ved necital samozrejme keby som ho cital tak hento nenapisem :D

Ako mne to tiez vyhovuje v tom, ze uz sa mi fakt stalo ze vec co som si objednal stala s prepacenim za <> aj ked recky boli pozitivne a pod ... ale vyuzil som to len raz. Je fajn mat tuto moznost a je to fer! No ako poznam slovakov - bude sa to tragicky zneuzivat. :rolleyes:

Návrat na "Reklamácie a paragrafy"