Čo zaujímavé ste si navibecodili (naprogramovali s AI) ?

Sekcia o programovaní, programovacích jazykoch...
Používateľov profilový obrázok
Danix64
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Po 12. Máj, 2008, 14:00

Čo zaujímavé ste si navibecodili (naprogramovali s AI) ?

Príspevok od používateľa Danix64 »

Trapny uvod:

Kedze AI (resp. LLM) su coraz lepsie a lepsie (aj rychlejsie, spolahlivejsie, kvalitnejsie a snad casom aj dostupnejsie/lacnejsie) tak mnoho ludi si vytvara rozne aplikacie pre svoje potreby na riesenie nejakych svojich problemov. Blizi sa era jednorazovych aplikacii ...

Co som si ja vytvoril:

Vzdy hladam existujuce open-source riesenie, ale nie vzdy najdem nieco co by mi vyhovovalo, tak uvediem par prikladov:

- ESP32: kedze som kedysi nakupil nejake ESP32 kontrolery a senzory ale nikdy som nemal na to cas, teraz s AI (Claude Code) som bol schopny si urobit nejake funkcne jednoduche veci za par hodin. Ano, nenaucil som sa tolko ako keby som si to sam studoval a skusal, ale paci sa mi mat rychlo vysledok.

- uz dlhsie som si chcel do svojho miniPC (home server) ukladat udaje z Victron MPPT kontrolera (nabijacka baterie pre solarnehy panel). Aby som si to vedel pozriet aj ked som mimo domova. Za par minut hotova prvotna funkcna verzia.

- pouzivam Signal (messenger app) a chcel by som mat historiu z vybranych konverzacii / skupin zalohovanu na svojom domacom serveriku, hlavne fotky a videa. Bum, za par desiatok minut nejaky research, diskusia o architekture, o mojich predstavach a implementacia. Funguje to. Obcas to vylepsujem a pridavam tam nejake drobnosti a funkcie co potrebujem.

- program na analyzu raw suboru s DNA - funguje to offline. Este som to neskusal :D ale raw subor s DNA mam. Najprv sa musia stiahnut verejne dostupne databazy (niektore maju aj stovky GB) zo zdrojov ako su univerzity a ine vedecke institucie. Potom program hlada nejake zname markery z tych stiahnutych DB a nejak to interpretuje - aj s nejakou urovnou presnosti
- neskor ked sa k tomu dostanem, tak dam update a porovnam to s oficialnym reportom, ktory som ku DNA analyze dostal.

- program pre cinsku klavesnicu, ktora obsahuje 6 LCD tlacidiel (ak poznate Stream Deck - tak je to v podstate to) - tu som o tom pisal - viewtopic.php?p=1658597#p1658597 lebo som si nechcel instalovat >500 MB balast a teraz viem pouzivat oficialny software od Elgato - Stream Deck aj s neoriginalnym - resp. non-Elgato hardverom. Ani reverse-engineering netrebalo, kedze na githube sa dali najst rozne implementacie pre velmi podobne cinske buttony (StremDock)
- ten SW ma cca 3MB a robi to, ze ta klavesnica (resp. iba jej 6 LCD tlacidiel) sa tvari ako Stream Deck Mini a mozem pouzivat original Elgato Stream Deck program na to

(Vystacim si s 20 eurovym predplatnym na Claude)

Ale skoro nic nebolo na jeden prompt. Vsetkemu predchadzal nejaky research, tvorba planu, implementacia a manualne testovanie po kazdej iteracii. Zo zaciatku som poctivo vsetko kontroloval, kazdy jeden riadok. Ale bolo to zdlhave - ludsky (svoj) faktor ma brzdil :D Kedze skoro vsetko bolo v uspokojivej kvalite, tak som to prestal tak podrobne kontrolovat a sustredil som sa len na high-level achitekturu, funkcionalitu a performance. S vysledokm som velmi spokojny (ale ci aj s kodom/slopom, to uz neviem povedat :D).
Vacsina kodu (okrem projektov ESP32 a DNA) je cca ~95% v TypeScripte - lebo ten jazyk poznam najlepsie a ~5% v Ruste (low level veci ako praca s USB)
Spoiler: ukázať
fanless PC: Ryzen 5 5600G, 32GB RAM, 2x 2TB SSD Samsung 980 Pro, 990 Pro + Cruical 2TB (17-19W idle)
fanless i3 server: i3-13100, 64GB RAM, Asus Pro H610T D4-CSM, 1x2TB SSD (<5W idle)
fanless miniPC (Frigate): Intel N6005, 16GB RAM, 2TB SSD, M.2 Coral TPU (<6W idle)
fanless small home servers: • Odroid H3 (Unraid) 2x 4TB SSD + 2TB Samsun 980 Pro (<5W idle), • Odroid H4 (2x2 TB Samsung 980 Pro m.2 SSD, 32GB RAM, ~5 W idle), • Raspberry Pi 5 8GB + 2TB SSD (Debian/DietPi)
Používateľov profilový obrázok
Danix64
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Po 12. Máj, 2008, 14:00

Re: Čo zaujímavé ste si navibecodili (naprogramovali s AI) ?

Príspevok od používateľa Danix64 »

este som zo zaujimavosti urobil experiment - v cistej instancii claude code som zadal prompt aby zistilo co najviac zo zkompilovanej spustitelnej minifikovanej binarky (program pre cinsku klavesnicu) bez pristupu k zdrojakom. Za 5 min som mal skoro kompletnu analyzu, kde asi 80% vsetkych veci, funkcionalit to vedelo zistit - slovne popisat. Az na par drobnosti, ktore boli nepresne, zhalucinovane tak vacsina veci bola az podozrivo presna. Samozrejme som si logoval a monitoroval vsetku aktivitu a vsetky subory a commandy co claude pouzil aby som mal istotu, ze si na disku nevyhladal zdrojove kody
Spoiler: ukázať
fanless PC: Ryzen 5 5600G, 32GB RAM, 2x 2TB SSD Samsung 980 Pro, 990 Pro + Cruical 2TB (17-19W idle)
fanless i3 server: i3-13100, 64GB RAM, Asus Pro H610T D4-CSM, 1x2TB SSD (<5W idle)
fanless miniPC (Frigate): Intel N6005, 16GB RAM, 2TB SSD, M.2 Coral TPU (<6W idle)
fanless small home servers: • Odroid H3 (Unraid) 2x 4TB SSD + 2TB Samsun 980 Pro (<5W idle), • Odroid H4 (2x2 TB Samsung 980 Pro m.2 SSD, 32GB RAM, ~5 W idle), • Raspberry Pi 5 8GB + 2TB SSD (Debian/DietPi)

Návrat na "Programovanie"