Abych shrnul komponenty. Jedná se o procesor core i7 980Xtreme, chlazen opravdu velmi slušným CM V6GT, 3x2 GB DDR3 Corsair Dominator GT 2000 MHz 8-9-8-24-1T, základní deska ASUS Rampage III Extreme, zdroj Corsair AX 1200W (vůbec také ne levná záležitost, ale investice do daleké budoucnosti, když už se chci podívat i na ten LN2 ), benchtable od Wrooma (více informací na http://www.liquidtech.cz/ ) a SSD Intel X-25 a pochopitelně i referenční postarší grafika HD4870.
Podkapitola I - Rampage III a BIOS 0601
Neduhem tohoto BIOSu je nepodpora mých modulů Corsair Dominator na frekvenci 2000 MHz, nic nepomáhalo, clr cmos, úplné vypnutí, nic, ani postupná nastavování se save and exit a následném vrácení se do BIOSu. Je to však již starší BIOS, upgrade tedy není problémem. Ostatní aspekty jako OC apod momentálně nemůžu posoudit, to můžu zhodnodit až za dlouhý čas po odzkoušení všech BIOSů a benchmarkování. Neslibuju, ale snad během ledna 2011 se k srovnání BIOSů vyjádřím souhrně

Započal jsem testovat s defaultní hodnotou, RAM jsem nastavil na 1600 MHz, více uvidíte v screenech. OS pochopitelně čerstvý, jak win XP 32bit, tak i 64-bit win 7 Ultimate. Intel i7 980x má základní takt 3325 MHz, avšak víme, že při zatížení všech jader se v ideálním případě navýší turbo až o dva násobiče nahoru, tedy až na 3458/ 3591 MHz. V mém případě docházelo spíše k těm necelým 3600 MHz. I tak impresivní, když vezmeme v úvahu, že se jedná o šestijádro. V případě singl operací naskakuje turbo ještě výše, to se mi však na CPU-Z nepodařilo zachytit po snímání obrazovky benchmarku.
Začnu s nudnými Everesty:

Superpi na 1M je bleskovka, zvlášť na Intelu, ovšem je nutno brát v potaz, že tento benchmark je velmi zastaralý a ohledně reálného srovnávacího výkonu nám neřekne skoro nic. Výsledek těsně nad 11s.

I dlouhé superpi 32M není tak dlouhé jak by se mohlo zdát

Opustíme tyto populární obstarožní benchmarky a přejdeme k těm mnohem náročnějším. Fritzchess bench.

Cinebench R10, bez diskuzí, Gulftown a jeho 12 logických jader zde nelze s jiným dnešním procesorem překonat!

Modernější, optimalizovanější R11.5, zde také Gulftown kraluje a dlouhý čas ještě bude (SB na toto opravdu zdaleka nestačí, leda po brutálním přetaktování. Zambezi myslím s tím bude mít také problémy)

V čem je dobré tedy ten výpočetní výkon srovnávat? Ano, wprime je takovým případem. A i zde je Gulftown zatraceně rychlý...

Opomínám však na Hexuspí, jako takovou modernu od superpi

Ale zpět k náročným benchmarkům, mezi ně patří např Aruana benchmark, real timové renderování

A pochopitelně oblíbený 3DMark Vantage

A nakonec integrovaný winrar benchmark

Celé testování tedy proběhlo v 64-bit, nač potom 32-bit? Stále občas v 32-bit XP dosáhnete v některých měřeních lepších výsledků, stihl jsem ještě otestovat stabilitu procesorus tímto BIOSem v 32-bit (dočkáte se pochopitelně brzy i testování 64-bit LINX). Chladič CM V6GT je opravdu na uchlazení tohoto monstra excelentní. Zvlášt na základním napětí byl procesor zcela chladný i při náročných testech. U Intelu 32nm přímo v datasheet je maximální napětí pro 32nm CPU 1.4V. Osobně bych volil spíš 1.35-1.375V. Ale já procesor nešetřil a šel jsem v LINX až za hranici 1.45V

1.35V a 4300 MHz stabilně-bez problémů, 32nm je 32nm

1.376V a 4450 MHz stále v klidu

Jdeme dále, 4480 MHz, napětí 1.4V (díky slušnému chladiči teploty do 80 C, což je akceptovatelné)

A co třeba 4542 MHz

Grandfinále bylo ukončeno na neskutečných 4570 MHz stabilně za použití napětí 1.462V. Toto však silně nedoporučuji ostatním, čip by jistě při tomto dlouhoptrvajícím nastavení degradoval.

A co dále? Samozřejmě nějaké benchmarky a maximální validace (už od začátku dle batche jsem si našel, že se jedná o velice nadprůměrné kousky a to se potvrdilo i v praxi). Ale to až třeba zítra. A nebo dobře, maličká ukázka 2. místa na HWbot na světě se vzduchovým chlazením.
5128 MHz !!
http://img530.imageshack.us/img530/6629/5158.png