HDD raid - oplati sa?
-
- Používateľ
- Dátum registrácie: Pi 10. Feb, 2012, 17:01
HDD raid - oplati sa?
Chcel by som sa vas spytat na vas nazor ohladom RAID-u 0 dvoch diskov, ktore mam k dospozicii (WD 5000AAKX a WD 3200AAKS). Ci sa citelne zvysi rychlost, cisa to oplati, a ci sa da RAID 0 rozdelit na dve particie, nakolko mam na 500 2 systemy, a rad by som mal dva aj po spraveni raidu. vopred dakujem za odpovede. v RAID-och sa moc nevyznam
Intel i5 13600K + Noctua NH-D14 | ASUS TUF Z690 | ASUS TUF RTX 3070 Ti O8G | 32GB 3600Mhz Kingston | Corsair HX750i | Samsung 980 pro 1TB + 970 evo plus 1TB | NZXT H7 flow | 5x 140mm arctic
LG UltraGear 27GP850-B / Dell U3417W | Logitech G700s + Devis Control | Logitech G915 Tactile | Lenovo T490
LG UltraGear 27GP850-B / Dell U3417W | Logitech G700s + Devis Control | Logitech G915 Tactile | Lenovo T490
- shiro
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Št 21. Dec, 2006, 02:00
Re: HDD raid - oplati sa?
je to blbost v tvojom pripade, budes mat len 320GB jedno pole a ked ti odide jeden z diskov, tak prides o vsetky data. este stale chces raid? najprv si o tom daco nastuduj.
Ryzen 7 3700X | SilentiumPC Fera 3 | Asrock X570M Pro4 | Patriot Viper 4 Blackout 16GB DDR4-3600 CL17 | Gainward RTX4060 Ti Pegasus 8GB | Samsung 970evo Plus 250GB NVMe | Corsair MP510 1TB NVMe | Samsung 980 Pro 2TB NVMe | Corsair RM550x | 32" Samsung ViewFinity S60UA | 3x Noctua NF-S12B redux 1200 PWM
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
Xiaomi Mi 9 Lite 64GB
-
- Používateľ
toto viem. na systemove zalohy samozrejme miesto je na mojom disku v podpise. a viem ze to bude limitovane tym mensim. len mi ide to , o kolko by sa zvysila rychlost, a ci by to bolo badatelne, napr pri boote,... nechcem totiz kupovat ssd.
Naposledy upravil/-a Gumkac v Št 19. Apr, 2012, 21:15, upravené celkom 1 krát.
Intel i5 13600K + Noctua NH-D14 | ASUS TUF Z690 | ASUS TUF RTX 3070 Ti O8G | 32GB 3600Mhz Kingston | Corsair HX750i | Samsung 980 pro 1TB + 970 evo plus 1TB | NZXT H7 flow | 5x 140mm arctic
- HellAngel
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Po 29. Dec, 2008, 00:15
rozdiel v rychlosti isto je, ale zalezi v com. Ak chces skutocne rychlost tak ber ten SSD, to je neporovnatelne. rychlost v raide ovplivnuje viacero veci a nie pri vsetkom je ta rychlost poznat. Ak mas tie disky zvysne tak ho skus, vsak uvidis.
NB: Asus ROG Zephyrus G14 (2022)
- skorec1
- Nový používateľ
- Dátum registrácie: Pi 05. Jan, 2007, 08:00
Raid 0 pouzivam uz skoro 10 rokov tak mi tu niekto nehovorte ze ne pri vsetkom je prepustnost poznat, kazdopadne neodporucam rozdielne disky ale odporucam rovnaku seriu diskov.
Zatial som nikdy neprisiel o data a to som uz 2x menil disky a 4x menim dosku...
Je neskutocny rozdiel ak sadnem za hociake PC kde neje raid 0 a ked sedim za mojim, je vysia prepustnost, je do dost poznat, z teoretickeho hladiska zapisuete na jednotlivy disk o polovicu menej dat ako na samotny disk, dokonca je dost pocut ako "chrapušči" samostatny disk a namacha sa pri praci, no ja som to nidky nepostrehol ani to takzvane "chrapiščenie" nepocul na svojom raide takze sa da z toho usodit ze teoreticky disk vydrzi 2x nasobnie viac, menej sa namaha menej sa zohrieva... disky mam este v hlinikovym ramceku takze este to znizuje teplotu, disky sa nepiehrevaju co je v podstate lespie a aj to zvysuje zivotnost disku.
Pokial raid pole nepouzivate na nejake citilive data tak vrele odporucam, pripadne raid 5 alebo raid 0 a jeden disk pre citilive data...
ps. rychlost disku nikdy nezvysis nato ma upozornil aj doc. zvysuje sa iba priepustnost disku rychlost sa zvysuje pri SSD aj priepustnosti
Zatial som nikdy neprisiel o data a to som uz 2x menil disky a 4x menim dosku...
Je neskutocny rozdiel ak sadnem za hociake PC kde neje raid 0 a ked sedim za mojim, je vysia prepustnost, je do dost poznat, z teoretickeho hladiska zapisuete na jednotlivy disk o polovicu menej dat ako na samotny disk, dokonca je dost pocut ako "chrapušči" samostatny disk a namacha sa pri praci, no ja som to nidky nepostrehol ani to takzvane "chrapiščenie" nepocul na svojom raide takze sa da z toho usodit ze teoreticky disk vydrzi 2x nasobnie viac, menej sa namaha menej sa zohrieva... disky mam este v hlinikovym ramceku takze este to znizuje teplotu, disky sa nepiehrevaju co je v podstate lespie a aj to zvysuje zivotnost disku.
Pokial raid pole nepouzivate na nejake citilive data tak vrele odporucam, pripadne raid 5 alebo raid 0 a jeden disk pre citilive data...
ps. rychlost disku nikdy nezvysis nato ma upozornil aj doc. zvysuje sa iba priepustnost disku rychlost sa zvysuje pri SSD aj priepustnosti
- ujo Andydúla
- Pokročilý používateľ
- Dátum registrácie: Po 03. Júl, 2006, 02:00
Ty si mi ale odborník ohľadom poľa RAID...shiro napísal:je to blbost v tvojom pripade, budes mat len 320GB jedno pole a ked ti odide jeden z diskov, tak prides o vsetky data. este stale chces raid? najprv si o tom daco nastuduj.
Poúčaš niekoho, kto o tom nemá ani páru, rovnako ako ty, aby si o tom niečo naštudoval.
Ak zapojíš dva disky rôznej kapacity do RAID 0, nezískaš celkovú kapacitu poľa rovnajúcu sa kapacite menšieho z diskov, ale jeho dvojnásobku, v jeho prípade teda celková kapacita bude 640 GB.
Ak ti vraví aspoň niečo spôsob ukladania dát pomocou stripu...
Až raz vyskúšaš RAID 0, potom mudruj.
skorec1:
V tvojom prípade je RAID 0 zlý nápad, kedže sa nejedná o identické disky.
Jedinou výhodou bude takmer dvojnásobný sekvenčný prenos, teda okolo 200 MB/s.
Nevýhodou bude zhoršenie prístupovej doby a podstatné zníženie spoľahlivosti poľa.
Ja som takto používal 2 x WD6400AAKS, pole malo 1280 GB, bol som veľmi spokojný.
Mimochodom, na tvojich screenoch som si všimol pomerne vysokej prístupovej doby nad 16ms - buď máš vysoko fragmentované dáta, alebo zle nastavený AAM, resp ho máš nastavený na najnižšiu hlučnosť, odporúčam to zmeniť na max performance, potom by si mal mať cca 12ms a to je poznať.
Spoiler: ukázať
- dexterav
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00
ako píše ujo jediný reálny, aj ked nie moc, je hlavne nárast READ/WRITE to čím trpia HDD hlavne sa tým neostráni a to je malá rýchlosť read/write malých súborov a prístupová doba
pokiaľ to chceš na spracovanie videa tak je to ale vcelku dobrý nápad inak torchu zbytočný
a na všetko ostatné tu nemáme master card ale SSD, ktorý v podstate zmetie hocijaký normálny raid zo stola prakticky vo všetkom
pokiaľ to chceš na spracovanie videa tak je to ale vcelku dobrý nápad inak torchu zbytočný
a na všetko ostatné tu nemáme master card ale SSD, ktorý v podstate zmetie hocijaký normálny raid zo stola prakticky vo všetkom
- ujo Andydúla
- Pokročilý používateľ
No, dexter, moje WD6400AAKS mali samotné read nejakých 116 MB/s a v RAIDe 0 to bolo cez 200 MB/s, takže reálne je práve sekvenčný prenos zvýšený a veľmi citeľne.
Všetky ostatné parametre sa ale v RAID 0 zhoršia, to je pravda.
Všetky ostatné parametre sa ale v RAID 0 zhoršia, to je pravda.
- dexterav
- Sponzor fóra gold
jj je to +- 2x
tak ale bez meria to viac menej nezistíš kedže je to stále relatívne málo
tak ale bez meria to viac menej nezistíš kedže je to stále relatívne málo
(okrem kapacity)dexter napísal:...a na všetko ostatné tu máme SSD, ktorý v podstate zmetie hocijaký normálny raid zo stola prakticky vo všetkom
Inak ked robis s velkymi objemami dat, tak raid je dobra volba.
Este k tej odozve - tam nepomoze nic. Jedine vymenit za SSD.
i7 4790K @ 4.6GHz
ASUS Z97-A
GB HD6870
Crucial 8GB 1600MHz CL8
23´LCD Full-HD , Corsair HX650W , SSD 60GB + Hdd 2TB
ASUS Z97-A
GB HD6870
Crucial 8GB 1600MHz CL8
23´LCD Full-HD , Corsair HX650W , SSD 60GB + Hdd 2TB
- dexterav
- Sponzor fóra gold
tie veľké dáta som myslel práve tým videom
mno RAID0 napr zase neni úplne dobré používať ako čisto dátové úložisko, rovnako ako SSD
mno RAID0 napr zase neni úplne dobré používať ako čisto dátové úložisko, rovnako ako SSD
-
- Používateľ
nuz vdaka. ano, dakedy robim video, a mozno to trochu pomoze... dostala sa ku mne dalsia 320 blue, takze skoro identicke disky. no s tou pristupovou dobou sa este skusim pohrat kym bude cas na tvorbu RAIDu.
a ku spolahlivosti- aj tak vsetky data mam na dalsom, v buducnosti ne Raidovom disku a SSD zatial kupovat nechcem. to uz radsej vodnika, a potom na skolu budem potrebovat Notebook.
a este jedna otazka. da sa potom to pole rozdelit este na viac particii? teoreticky na 200 a 120GB?
a ku spolahlivosti- aj tak vsetky data mam na dalsom, v buducnosti ne Raidovom disku a SSD zatial kupovat nechcem. to uz radsej vodnika, a potom na skolu budem potrebovat Notebook.
a este jedna otazka. da sa potom to pole rozdelit este na viac particii? teoreticky na 200 a 120GB?
- ujo Andydúla
- Pokročilý používateľ
Dá.
RAID pole sa v systéme tvári ako jeden disk, takže normálne rozdelíš, bez problémov.
RAID pole sa v systéme tvári ako jeden disk, takže normálne rozdelíš, bez problémov.