Odpálená doska alebo procesor?
Odpálená doska alebo procesor?
Nazdar ľudia.. pred pár dňami som si od kamaráta priniesol svoj starý počítač, no keď som ho doma zapol, tak monitor vypisoval že nedostáva signál, pohýbal som trocha grafickou kartou a po niekolkých reštartoch obraz nabehol, ale pri ďalšom zapnutí bol monitor zas čierny a speaker pípal. Neviem čo to bolo za beepcode, keďže som v tej chvíli ani netušil čo to znamená. Po ďalšom reštarte už speaker nepípal, netuším čím to mohlo byť. Tak som to zatial nechal tak a pustil sa do čistenia. No keď som vyčistil CPU chladič tak som ho síce osadil na procesor ale nepripevnil ho k doske. Všetko som pozapájal a počítať znova zapol, obraz stále neišiel a po chvílke som zacítil menší smrad, tak som pc rýchlo vypol.. Prvé čo ma napadlo bolo, že som odpálil procesor, a asi sa tak aj stalo ( zrejme chladič nedoliehal na cpu ), bol aj celkom horúci a keď som pc zapol znova, ale bez chladiča tak mal izbovú teplotu a viac sa nezahrieval. Nie som si ale istý či je to procesorom alebo doskou, pretože obraz mi robil problémy už pred tým a speaker nehlásil nič, že by malo byť niečo s procesorom ( neviem ani či by mal, ale podla mňa áno ). Mimochodom, ešte pred tým odpálením som skúšal aj CMOS a vybrať baterku ale nepomohlo, pomohlo to len tomu že sa PC prestal zapínať hneď po tom čo som ho zapojil do zástrčky. Vyskúšal som všetky komponenty až na procák, zdroj a dosku ( nemám kde odskúšať ), všetko funguje.
Základná doska: Abit KT7A
Procesor: AMD Duron 1600
Zdroj: MS Industrial 350W
Grafika: Nvidia GF 2 32MB ( to je tá s tými mierne napučanými kondíkmi, ale použil som aj Nvidia FX5200 128mb, tá je funkčná, ale obraz aj tak neišiel )
Ja si myslím, že je odpálený procesor, ale nechám si poradiť, tak mi prosím pomôžte.. A ešte ma prosím neukameňujte a nenavážajte sa do mňa za to že som spravil nejakú blbosť. Ďakujem.
Základná doska: Abit KT7A
Procesor: AMD Duron 1600
Zdroj: MS Industrial 350W
Grafika: Nvidia GF 2 32MB ( to je tá s tými mierne napučanými kondíkmi, ale použil som aj Nvidia FX5200 128mb, tá je funkčná, ale obraz aj tak neišiel )
Ja si myslím, že je odpálený procesor, ale nechám si poradiť, tak mi prosím pomôžte.. A ešte ma prosím neukameňujte a nenavážajte sa do mňa za to že som spravil nejakú blbosť. Ďakujem.
- Tom2871989
- Používateľ
- Dátum registrácie: Pi 11. Jan, 2008, 14:00
Re: Odpálená doska alebo procesor?
je to stare (velmi) a nema zmysel riesit funkcnost (jedine ak tak zo zvedavosti) a vzhadom na vek si to nemusel ani odpalit a mohlo to odist same
inak pri poste sa CPU nemoze zahriat tak aby sa odpalil a ten smrad mohol byt z cohokolvek (kedze je to vsetko stare ako japonska babka)
inak pri poste sa CPU nemoze zahriat tak aby sa odpalil a ten smrad mohol byt z cohokolvek (kedze je to vsetko stare ako japonska babka)
Podla mna odisli kondenzatory na napajanie CPU.. Roztocia sa ventilatory alebo co?
Ale fakt, neriesil by som ...PC je z roku 2002-2004 tipujem...
Ale fakt, neriesil by som ...PC je z roku 2002-2004 tipujem...
Spoiler: ukázať
- dexterav
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00
socket A nedokázal trotliť a cpu mohlo doslova vyhorieť aj z doskou, teploty cez 300st bez chladenia
tam to bolo riešené na úrovni dosiek takže to fungovalo všelijak
tam to bolo riešené na úrovni dosiek takže to fungovalo všelijak
Ventilátori sa roztočia.. proste normálny štart až na to, že CPU je stále chladné, speaker ani nepípne a obraz nikde. Viem že sú tie komponenty už dosť staré, ale zaujíma ma čo z toho je odpálené. CPU by malo byť pod napätím, zo zúfalstva som ho skúsil napojiť za chodu a speaker c-kol.. ale neviem či to niečo znamená. Ak by bola doska v poriadku, tak by som ešte investoval do cpu, aj keď viem že by to bolo zbytočné, pretože by to mohlo kedykoľvek odísť. Každopádne, chcem vedieť v čom je problém.
- dendroid
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Pi 13. Jan, 2006, 02:00
Ja si myslim, ze ked si vazis svoj volny cas, tak uz sa tym nezaoberaj ani sekundu Je to stary srot, tak ci tak by ti to casom zdochlo. Podla mna bola najskor v prdeli doska, potom si usmazil aj procak, asi to tak prozretelnost chcela, aby si s tym viac nestracal cas
doska na 100%
a ci je aj CPU to uz asi nikdy nezistime :
a ci je aj CPU to uz asi nikdy nezistime :
Chudak Duron, zasluzil si dostojnejsiu smrt po tolkych rokoch sluzby...
- sanjuro
- Používateľ
- Dátum registrácie: Ut 29. Dec, 2009, 18:45
ved ale keby bol odpaleny procak, zapol by sa pc vobec? pochybujem. mne to skor pripada ako problem dosky. skusal si inde aj RAM? ked doska pipa bolo by si dobre stiahnut manual k nej a zistit co ten beepcode znamena.
MB: MSI B450 Tomahawk Max CPU: AMD 5800x Cooler: Alphacool Eisbaer 360 RAM: 2x8GB G.Skill 3600Mhz CL16 TridentZ Neo SSD: Intel Optane 900p 280GB SSD: Samsung 860 EVO 1TB GPU: Gainward RTX 4090 Phantom GS PSU: Corsair RM1000x Audio: Topping DX3 Pro v2 Case: Lian Li PC-O11 Dynamic White Monitor: LG CX48 Mouse: Logitech G Pro Keyboard: Corsair K65 Speed Pad: Logitech G640 Headphones: AKG K712 Pro
Presvedčili ste ma, nebudem sa tým zaoberať a využijem svoj volný čas inak. Funkčné komponenty využijem alebo ich predám za nejakú symbolickú cenu. Ďakujem za ochotu.
Doska nepípa a už nikdy pípať nebude.
No áno, zaslúžil. Nejaký vážny citový vzťah som k nemu nemal, ale mohol si ešte pár mesiacov odpracovať.AmOK napísal:Chudak Duron, zasluzil si dostojnejsiu smrt po tolkych rokoch sluzby...
To je ten problém, že pc sa nezapne. Ram som neskúšal, ale určite sú funkčné, aspoň jedna, ktorá tam pred odpálením nebola.sanjuro napísal:ved ale keby bol odpaleny procak, zapol by sa pc vobec? pochybujem. mne to skor pripada ako problem dosky. skusal si inde aj RAM? ked doska pipa bolo by si dobre stiahnut manual k nej a zistit co ten beepcode znamena.
Doska nepípa a už nikdy pípať nebude.
- glirpi
- Používateľ
- Dátum registrácie: Ne 09. Máj, 2010, 03:36
minuta ticha pre dosku ktora uz nikdy nepipne, pre procesor a jeho 37 200 000 tranzistorov.
01110010 01101001 01110000
01110010 01101001 01110000
- dexterav
- Sponzor fóra gold
- Dátum registrácie: Po 06. Máj, 2002, 02:00
CPU chladič tak som ho síce osadil na procesor ale nepripevnil ho k doske