Opotrebovanie AMOLED displejov

Android platforma na mobilné zariadenia, Wear OS platforma na wearables, povolená diskusia tiež o ďalšie kompatibilné systémy (RTOS/Tizen OS/Garmin OS/Fitbit OS)
Používateľov profilový obrázok
m4te
Používateľ
Používateľ
Dátum registrácie: Po 18. Júl, 2011, 01:52

Opotrebovanie AMOLED displejov

Príspevok od používateľa m4te »

Po rozputani vasnivej debaty na temu opotrebovanie OLED displejov v bazari som sa rozhodol zalozit tuto temu. Pridavam hned aj moj nazor:

Je pravda, ze SAMOLED dipleje (One S, SGS, SGS3) vydrzia dlhsie, ako SAMOLED+ (SGS2, SGS4,..). Je ale treba si uvedomit, ze displej funguje na zaklade super malych organickych light-emmiting diod, ktore tvoria subpixely. Vsetky typy LED sa postupne opotrebuvavaju, to je tusim dane fyzikalne. V pripade malickych OLED v displejoch je to opotrebuvavanie ovela rychlejsie. Mal som niekolko SGS2 a bolo vidno, ako starsie modely mali ovela nizsi jas ako novsie a hlavne opotrebenie nebolo rovnomerne, ale boli tam doslova vypalene obrazce. Velmi casto to bola iba horna notifikacna lista, pripadne cela klavesnica. Toto posobilo velmi, ale velmi rusivo, kedze pri zobrazovani hocicoho ineho ako toho, co tam bolo vypalene, to jednoducho tahalo zrak. Napriklad pri hrani hier svietil vrch displeja (tam, kde je normalne notifikacna lista) ovela silnejsie ako zvysok.
Dalsia vec bola, ze dosledkom menej intenzivneho jasu musel clovek nastavovat jas vyssie ako obvykle, co o dost viac zralo baterku a mobil sa dost zahrieval.

Aby som nekydal len na SAMOLED+, tak musim povedat, ze mierne vypaleny displej som videl aj na Galaxy Nexuse, ktory ma sice PENTILE, ale tych pixelov tam ma trosku viac (hustejsie). Neviem, ako je to s novsimi modelmi. Jednak tie mobily nie su take stare, aby sa an nich dalo nieco pozorovat a jednak s nimi nemam take skusenosti, ako s S2, alebo gnex.

Inak ale musim povedat, ze v One S je ten displej velmi kvalitny. Teda aspon na mojom. Kupoval som ho v auguste tu na fore a vtedy mal cca rok a displej krasne silno svieti, ako keby bol novy. Na druhej strane som cital viac recenzii One S, kde kritizovali prave displej a velke zmodranie pri zmene pozorovacich uhlov, co je typicke pre PENTILE matricu. Avsak musim povedat, ze na mojom displeji sa zmodranie absolutne vobec neprejavuje. Aj ked sa pozeram z nejakych 170 stupnov, tak vidim farby normalne a nie modre. (Normalne farby, to je tema na dalsiu debatu, kedze AMOLED displeje vykresluju farby intenzivnejsie a menej realnejsie, avsak mne presne to vyhovuje)
Broslowski napísal:No staré amoledy - konkrétne ten v ONE S skutočne trpel neduhom, že sa pri tmavom pozadí objavovali vyblednuté škvrny ale skutočne nemám čas to momentálne hľadať. Myslím že sa to riešilo v diskusii pod recenziou http://pc.zoznam.sk/node/7179/talk
To mozem potvrdit. Na mojom starsom telefone to vsak vidno len velmi, velmi slabo, pri absolutnej tme v miestnosti a ak sa na to clovek sustredi.
Spoiler: ukázať
APU AMD A10-5800k | GPU MSI R9 270X Gaming 2GB | MB ASRock FM2A88M Extreme4+ | RAM 2x2GB Kingston 1600MHz CL9 T1 + 2x2GB Corsair XMS3 1600MHz CL9 T2 | PSU Cooler Master Silent Pro M600 | CASE Fractal Design Core 1000 | Storage HDD WD Green 750GB | System HDD Seagate Barracuda 7200.12 500GB [Xilence HD Cooler CL] | SC: Creative Sound Blaster Audigy 2 ZS Platinum Pro
ANONYM_a7

Re: Opotrebovanie AMOLED displejov

Príspevok od používateľa ANONYM_a7 »

Ono je to trocha komplikovanejšie, mám za sebou štúdium optoelektroniky a až také jednoduché to nie je, no na kompletné pochopenie problematiky prečo to tak môže byť treba mať naštudovanú teóriu LED, kvantovky, Amoled, teóriu elektromagnetického vlnenia atď. Preto je viacmenej povedzme nerozumné to preberať. (ale pokojne diskutujme :) ) Výsledný efekt by mal byť vždy taký, aby to užívateľa nijak v reálnom nasadení nerušilo čo v 99.9% platí a teda technológia je použiteľná pre masovú výrobu.

Ono keď bude viac času dalo by sa o tom dačo napísať, ale ako vravím je to na dlho ;)

Návrat na "Android / Wear OS"