Ondro: opravil by som ta, su to teoreticky jednoduche stroje, technicky urcite nie. Pripada ti technicky jednoduche vytvorit ionovy zdroj alebo udrziavat vakuum v tuneli dlhom niekolko sto metrov az kilometrov?
Pomocou elektromagnetických vĺn sa môže rýchlosť častice iba priblížiť rýchlosti šírenia elektromagnetických vĺn.
Tak mi potom vysvetli urychlenie castice statickym napatim (elektrostaticky urychlovac).
Rozdiel rýchlostí závisí od odporu prostredia, v ktorom sa tieto častice pohybujú.
A ja ze aj od hmotnosti castice, kedze vsetky castice su urychlovane rovnakym potencialom (dajme tomu) a potom ta rychlost sa vyrata z kinetickej energie
Z rastúcou rýchlosťou častice dochádza k poklesu sily elektromagnetických vĺn na túto časticu.
To uz preco? Cize ked castica prechadza urychlovacou strbinou v ktorej je zrovna 5MV desatinou rychlosti svetla, tak bude citit iny potencial ked bude prechadzat tou istou strbinou. Sila elektrickeho pola je dana ako
F=q
E kde q je naboj castice a
E je vektor intenzity elektrickeho pola. Ak ja mam spravenu RF strbinu tak, ze je synchronizovana natolko, ze v case ked bude prechadzat castica strbinou tam bude 5MV napatia a fyzikalne nemenim rozmer strbiny, preco by mal klesnut vplyv elektromagnetickych vln na casticu?
Tvrdenie, že po dosiahnutí rýchlosti elektromagnetických vĺn sa ďalšia energia začne meniť na hmotnosť je hlúposť, lebo v okamihu keď častica dosiahne rýchlosť elektromagnetických vĺn, toto žiarenie prestane na časticu pôsobiť, lebo častica bude stíhať unikať tomuto žiareniu.
JA som nepovedal ze dosiahnu rychlost sirenia svetla v prostredi, ja som hovoril o desiatich percentach rychlosti svetla. Jak castica unika vplyvu ziarenia? Daj sem nejaku tu rovnicku, som zvedavy.
A apropo prosim ta daj mi link, kde sa vyuzivaju cyklotrony na zrazky castic (teda ak myslis system collider). Ak myslis system "fix-target" tak ok, ale to sa definuje ako "interakcia tercika so zvazkom castic".