uvidime ako sa to bude vyvijat, ono realne ten idle asi nie je skutocny idle lebo to je teda zatial beziaci proxmox + truenas vm + haos vm
Este to je ale uplne vsetko viacmenej stock nastavenie, takze mozno este niekde nieco usetrim a mozno aj nie (tie pridavne karty asi tiez budu nieco papat a aj disky. Teraz som zacal zapisovat do datasetu islo to +15-20W.
Hluk som celkom prekvapeny nie je to az take strasne ale teda tie hlavicky na tych diskoch je pri zapise dost vyrazne pocut. Ale o miestnost dalej je to uplne ok.
Ako sa stym budem dalej hrat tak dam vediet ci som nieco zoptimalizoval alebo aspon identifikoval co konkretne je hlavny zrut. Moj PC z podpisu momentalne berie 150W (mam otvorene asi len prehliadace a to kopirovanie) . Nic to zvysime zalohove platby o 2eura.
main: 9950X + Noctua NH-D15 G2, ASUS STRIX B650E-F, Kingston 64gb DDR5 6000 CL30, 7900 GRE Nitro+, 990 Pro 4TB, ASUS STRIX Aura RGB 1000W, Fractal North XL + 4x Noctua A14x25 G2
Ahojte, skladám pomaličky diy domácky NAS zo starého HW:
i5 4690k
16gb ddr3 ram
4x 3tb hdd - wd red
250gb ssd samsung evo
Psu 600w
Z97 matx doska
Použitie:
-90% záloha foto / video z 3 mobilov cez nejakú službu - asi photoprism + Photosync
-záloha nejakých dat po sieti z PC
-prezeranie videi a foto po sieti (tv,pc)
Neplánujem žiadne virtualky, som v tomto laik a prioritne pozerám na nas ako na raz nastaviť a využívať. Plus samozrejme kontrolovať stav HW, menit disky za väčšie v prípade potreby. Možno nejaké doplnky ako pihole.
Jediné čo by som možno do buducna riešili je nejakú mediálny server (jellyfin/plex atd), ale aj to neviem či vôbec..
Potrebujem teda poradiť s výberom SW pre tento hw. Po preštudovaní troch variant - unraid, open media vault a truenas scale pre moje potreby asi najviac pasuje unraid.
Prečo ano unraid?
- Ľahké pridávanie/ výmena diskov z rôznymi kapacitami
- GUI vyzerá fajn s kopec doplnkami
- cloud zaloha nastaveni - umrie usb a vytvorím nové a valim dalej, odpadáva zaloha os alebo raid 1 na os - viac miesta v bedni a msticnej na hdd
- zaplatím raz a mám pokoj a podporu
Prečo nie truenas scale momentálne?
- zfs vyzerá ako super vyhoda - snapshoty atd...
- nemám ale ECC ram - nechcem zbytočne pridávať ďalší faktor co môže pokaziť dáta
- výhoda rýchlosti sa stratí na 1gbit sietovke
- horšie možnosti pridávania a zmeny HDD
- menej slotov na hdd
Prečo nie open media vault?
- mam rad open source veci, ale unraid výhody pre mňa stoja za jednorázový poplatok
- pre moje potreby by zrejme aj stačil, ale popravde sa mi nechce os a celkovo nastavovanie NASu a riešeniu prípadných problémov veľa casu..
Dáta samozrejme zalohujem aj na offline hdd a ďalší mini Synology nas u rodicov.
Viete mi prosim vás poradiť /opraviť /vyvrátiť výber SW? Diky
zbytocne to komplikujes. Rozne velkosti diskov a typy diskov je furt problem. Co sa tyka spolahlivost aj vykonu.
OMV podporuje aj ZFS, alebo si nainstaluj TruNAS, hlavne ZFS ma error correction. Neni nic horsie ako susi 10 rokov subory a zistis neskor ze su corrupnute.
hlavne si musis vyjasnit ako chces nastavit diskove pole. ak pojdes cestou ZFS, tak pri tvojich diskoch bude jedina cesta pravdepodobne RAIDZ, teda budes mat realnu vyuzitelnu kapacitu 6 TB. ale co je horsie budes mat dost obmedzne moznosti rozsirenia a nemoznost mixovat disky roznych velkosti. teda mozes, ale budes mat vzdy kapacitu len toho najmensieho. TrueNAS nic ine okrem ZFS nepodporuje.
v OMV naproti tomu vies vyuzivat akykolvek filesystem, vies dynamicky pridavat disky podla potreby, mozu mat kludne rozne velkosti. disky mozes spojit do jedneho virtualneho cez mergerFS plugin a ochranu a error correction si vies urobit cez SnapRaid plugin. drobna nevyhoda ze snapraid nie je realtime, takze na to aby ti vypocital paritu musi zbehnut sync, ktory nie je realne spustat castejsie ako raz za den. ale ak tam budes mat data ktore sa nemenia neustale (napr. filmy, fotky a nie databazy apod.) tak to nie ziadny problem.
unraid som nikdy neskusal, vzdy ma tam odradzalo to USBcko, a celkovo mam rad ked pod tym mam bezny linux kde si viem robit hocico linuxovske a NAS softver mi dava len webui na spravu diskov, shareov apod.
>> - nemám ale ECC ram - nechcem zbytočne pridávať ďalší faktor co môže pokaziť dáta
ECC si v zivote nepouzil a zatial sa ti nic nepokazilo, takze z tejto strasidelnej chymery nesprav očkovaciu biorobot fantazmagoriu.
A to ti pisem ako clovek, co sa pohybuje stvrt storocia v serverovom svete, teda vyhradne ECC - pred hodinou som montoval pamate v sestcifernej hodnote a prva nebola jednicka.
Som matematik... Vzrusuju ma cisla, napriklad 8300 na otackomeri alebo 2,15 baru z kompresora a este aj 1-12-5-8-3-10-6-7-2-11-4-9.
Co sa tyka diskoveho pola, plánujem raidz2 alebo teda 2x parity disk. Momentálne mi 6 tb stačí aj dosť dlho bude + potom by som dokupil dalsie hdd.
O ZFS som tento týždeň počul prvý krát takže nic nedemonizujem ale diskutujem a pýtam sa, na ro tu sme nie?. Z toho co som čítal a pochopil tak z podstaty fungovania zfs je možná chyba zapisu RAM väčšia hrozba ako v iných filesystemoch, ci ? Skúste mi to teda prosím vás vysvetliť, našiel som o t veľa vecí a mám pocit ze 100 ludi 100 nazorov.
Zdroj:9 rokov dozadu https://www.truenas.com/community/threa ... zfs.15449/
Ak ma ale zfs viac výhod, a toto je len jedna nevýhoda - resp. To riziko je rovnaké ak u iných systémov tak to je fuk.
Viac menej by som bol úplne spokojný aj s xfs v omv alebo unraid.
Prvotne by som chcel skúsiť nainštalovať omv na ssd co mám a skúsiť spojazdniť to.
ja mam Unraid na Odroid H4 s obycajnou 32GB DDR5 RAMkou a sice to nema "drahe"/serverove ECC ale Odroid podporuje in-band ECC (co je asi softverove ECC, ktore si ukusne asi 5% z kapacity ram)
Ozyvam sa znova s radou, stále mi nieje celkom zrejmé do akého riešenia ísť. Mám 4 disky na použitie. Čosi som si ešte čítal o tom, a príde mi varianta OMV s btrfs raid1 riešením ako fajn alternatíva pre mňa. Dáva vám to zmysel pre moje použitie?
ja by som na typ dat ktore popisujes vyssie do raidu nesiel. ovela vacsie riziko ze ti zdochne disk je ze tie data sa inak poskodia - dostanes nejaky malware na windowse ktory ti zakryptuje priponeny sietovy disk, nahodne ich premazes, premaze ich nejaky bug v aplikacii atd. a tam ti raid nepomoze. ak uvazujes nad raid1 riesenim, teda ze by si mal polovicnu kapacitu, tak radsej sprav tak ze na dvojicu diskov budes ukladat "live" data a na druhu dvojicu budes robit zalohy.
a zalohy by som robil inkrementalne, lebo napr. konkretny moj zazitok, ze sice kriticke data kazdy tyzden kopirujem off site, mal som urobene aj nejake zfs snapshoty, ale to ze sa mi nejake data prepisalo som si vsimol po takmer roku, ked uz vo vsetkych zalohach bol aktualny stav. takze sice aj v decembri som mal data z maja, ale bolo mi to nahovno ked prepis sa udial niekedy v marci. (este ich mozno mam na starych DVDckach niekde, ale musim pohladat kde)
este k tomu filesystemu: pre jeden konkretny ucel (zalohy cez Proxmox Backup server ktory data rozdeluje do mrte malych chunkov a robi nad nimi deduplikaciu) som spociatku pouzival ext4 filesystem. Disk mi vsak zacal robit problemy, tak som zalohy presunul na iny disk ktory som mal v danom pc. Vysledok bol, ze proces cistenia tychto dat sa predlzil zo 7 minut na 10+ hodin, bez akejkolvek zmeny v strukture alebo mnozstve dat. Nasledne som presiel na ZFS, kde spociatku vysledky boli velmi podobne, teda 10+ hodin, po naslednom hrani sa s parametrami mi aktualny proces trva okolo 3-4 hodin, stale daleko od povodnych 7 minut.
samozrejme btrfs aj ZFS prinasa mnohe vyhody, napr. snapshoty, ale ma to aj svoju celkom vysoku cenu.