Caute,
cez vianocnu pauzu planujem na novom pracovnom notebooku nahodit nejaky linux namiesto Win, kde bezim na WSL2.
Ma zmysel sa zamyslat nad zmenou oproti Ubuntu, ktore pouzivam 15 rokov viacmenej ako uzivatel? Som dost zvyknuty, ze ked potrebujem nejaky SW, najdem "deb", viem sa ako tak orientovat, viem ze vzdy najdem riesenie k nemu, ale zas mozno ma zmysel ine distro.
Ti co mate skusenosti a dlhodobejsie pouzivate nieco ine ako Debian based distra, co vas k tomu viedlo?
GUI planujem bud Cinnamon alebo Xfce, prinajhorsom Gnome.
Ubuntu / Manjaro / openSuse / Fedora - co vybrat?
- lepermessiah
- Sponzor fóra gold

- Dátum registrácie: Št 30. Dec, 2010, 02:41
Re: Ubuntu / Manjaro / openSuse / Fedora - co vybrat?
Na pracu mozno nieco od RedHatu (openSuse), alebo Fedora, hoci...
za mna obe su dost tazkopadne na instalaciu (Anaconda) a udrzbu
pouzivam Manjaro aj v praci, aj doma na 5 pocitacoch; ale je to Arch based, takze nemas tam "profi" podporu od nejakeho korporatu (Canonical / RedHat).
Mne sa paci myslienka Rolling-release a Manjaro mi to celkom splna, aj ked s updatom cakam furt 2-3 dni
Skusal som aj EndeavourOS, ten na initramfs defaultne Dracut, kus inak sa to prepisuje (nie cez mkinicpio), a vadilo mi tam kus nasilu aktualizacia z AUR a nie vlastnych repozitaroch
Eric Dubios na Arch to urobil fajnu utilitku Arch-Linux-Tweak-tool-git. Ma aj videa, a celkom dobre to je na spravu/udrzbu
za mna obe su dost tazkopadne na instalaciu (Anaconda) a udrzbu
pouzivam Manjaro aj v praci, aj doma na 5 pocitacoch; ale je to Arch based, takze nemas tam "profi" podporu od nejakeho korporatu (Canonical / RedHat).
Mne sa paci myslienka Rolling-release a Manjaro mi to celkom splna, aj ked s updatom cakam furt 2-3 dni
Skusal som aj EndeavourOS, ten na initramfs defaultne Dracut, kus inak sa to prepisuje (nie cez mkinicpio), a vadilo mi tam kus nasilu aktualizacia z AUR a nie vlastnych repozitaroch
Eric Dubios na Arch to urobil fajnu utilitku Arch-Linux-Tweak-tool-git. Ma aj videa, a celkom dobre to je na spravu/udrzbu
Intel Core i5-12600K+ARCTIC-Freezer-i35 | MSI MAG Z790 TOMAHAWK WIFI | MSI RTX 2060 SUPER OC 8gb | 2x 32GB DDR5-4800MHz ADATA Lancer
SSD NVMe 1TB WD_BLACK SN850 | Kingston Fury Renegade 4TB || HDD WD40EFRX | WD6003FFBX Red Pro | DELL U3423 running on Manjaro
NTB Lenovo S510p (2014) running on Manjaro
==============
Mice Logitech MX Master 3S
Keyboard Logitech MX Keys S
SSD NVMe 1TB WD_BLACK SN850 | Kingston Fury Renegade 4TB || HDD WD40EFRX | WD6003FFBX Red Pro | DELL U3423 running on Manjaro
==============
- lepermessiah
- Sponzor fóra gold

- Dátum registrácie: Št 30. Dec, 2010, 02:41
OK, ma to ale realne zmysel? Ja sice na Ubuntu ficim dlho, ale v momente ked mam kompilovat tak mam tik v oku a nervy, ze normalny OS uz toto mohol mat vyriesene a to je v podstate asi jediny dovod, preco rozmyslam nad tym, ci skusat nieco nove alebo ostat verny Ubuntu. Snap sa snazim vyhybat, rovnako aj comukolvek, co je "build from source". Este stale tu je moznost, ze dalsi notebook bude Mac a to by mi vyriesilo uplne dilemu. Vsade ale citam ako su vsetky mozne distra na Arch uzasne, jednoduche cokolvek najst a doinstalovat. OpenSuse zas ako je rychly a stabilny, ako ma Fedora jedinecny sposob nastaveni a pod .. na Ubuntu az tolko chvaly necitam 
Spoiler: ukázať
to ti povedat neviem, ja som iba pouzivatel s obcasnym prepisovanim envi variables 
viem, ze su niektore distra, kde kompilovanie nie je taky strasiak, ale...ja som iba...
ved skus, daj si bokom nejaky stary sunt a sprobuj, ci ti pomale veci na Ubuntu pobezia lepsie
viem, ze su niektore distra, kde kompilovanie nie je taky strasiak, ale...ja som iba...
ved skus, daj si bokom nejaky stary sunt a sprobuj, ci ti pomale veci na Ubuntu pobezia lepsie
Intel Core i5-12600K+ARCTIC-Freezer-i35 | MSI MAG Z790 TOMAHAWK WIFI | MSI RTX 2060 SUPER OC 8gb | 2x 32GB DDR5-4800MHz ADATA Lancer
==============
==============